مقایسه پاسخ برخی نشانگرهای پیشگویی کننده بیماری های قلبی و عروقی به انجام صبح و بعد از ظهر آزمون نوارگردان بروس، در زنان جوان

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی بیرجند، دوره: 20، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_JBUM-20-3_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 61
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مرضیه ثاقب جو

University of Birjand ,Birjand, Iran

زهره دادی خلیران

University of Birjand, Birjand, Iran.

محمد اسماعیل افضل پور

University of Birjand, Birjand, Iran.

مهدی هدایتی

Cellular and Molecular Research Center, Research Institute for Endocrine Sciences, Shahid Beheshti University of Medical Sciences, Tehran, Iran.

علی یعقوبی

University of Birjand, Birjand, Iran.

چکیده

زمینه و هدف: برخی متغیرهای فیزیولوژیکی و روانی، ریتم شبانه روزی و یا تغییرات دوره ای دارند و بسیاری از پاسخ های فیزیولوژیکی به فعالیت های ورزشی، متاثر از زمان و ساعت روز می باشند. با توجه به تاثیر تمرینات ورزشی بر شاخص های پیشگویی کننده بیماری های قلبی- عروقی، مطالعه حاضر با هدف بررسی تاثیر زمان روز بر سطوح پروتئین واکنشی C و لیپیدهای پلاسما پس از یک مرحله فعالیت ورزشی درمانده ساز در زنان جوان سالم در شهر بیرجند، در سال ۱۳۹۰ انجام شد. روش تحقیق: این مطالعه، در قالب طرح نیمه تجربی قبل و بعد انجام شد. ۴۴ دختر فعال (با میانگین سنی ۲۴/۱±۵۹/۲۱ سال و نمایه توده بدنی ۷۴/۲±۱۱/۲۱ کیلوگرم بر متر مربع) به صورت تصادفی، در ۲ گروه تجربی و ۲ گروه شاهد قرار گرفتند. گروه های تجربی، آزمون بیشینه نوارگردان بروس را متعاقب ۱۲ ساعت ناشتایی، در ساعت ۸ صبح و ۶ بعد از ظهر انجام دادند. نمونه های خون، قبل و بلافاصله بعد از تمرین، از ورید بازویی آزمودنی های گروه های تجربی و کنترل جمع آوری شد. داده ها با استفاده از آزمون آنالیز واریانس دوطرفه، تجزیه و تحلیل شد. یافته ها: کاهش معنی دار سطح CRP در پس آزمون تمرین عصر در مقایسه با پیش آزمون مشاهده شد (۰۰۸/۰=P)؛ درحالی که تغییرات CRP متعاقب تمرین صبح در مقایسه با پیش آزمون، تغییر معنی داری نداشت. سطح TGپلاسما متعاقب هر دو تمرین صبح و عصر، افزایش معنی داری را نشان داد (۰۰۲/۰=P). تغییرات معنی داری در سطوح LDL، TCو HDL متعاقب تمرین صبح و عصر مشاهده نشد. نتیجه گیری: با تاکید بر پاسخ CRP، به نظر می رسد انجام تمرین شدید در وهله عصر نسبت به تمرین شدید در صبح، کم خطرتر بوده و ایمنی بیشتری فراهم می کند.

کلیدواژه ها

Morning exercise, Evening exercise, Bruce treadmill test, C-reactive protein, Lipid profile, فعالیت ورزشی صبحگاهی, فعالیت ورزشی عصرگاهی, آزمون نوارگردان بروس, پروتئین واکنشی C, نیمرخ لیپیدی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.