اثر جیره های مختلف غذایی مرغ های تخم گذار بر شاخص های آتروژنز و ترومبوژنز زرده تخم مرغ

  • سال انتشار: 1389
  • محل انتشار: مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی بیرجند، دوره: 17، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_JBUM-17-4_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 108
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سید جواد حسینی واشان

, Faculty of Agriculture, Ferdowsi University of Mashhad, Mashhad, Iran

هادی سریر

Faculty of Agriculture, Birjand University, Birjand, Iran

نظر افضلی

Faculty of Agriculture, Birjand University, Birjand, Iran

محمد ملکانه

Associate professor, Department of Medical Biochemistry, Faculty of Medicine, Birjand University of Medical Sciences, Birjand, IranIran

علی اله رسانی

Faculty of Science, Birjand University, Birjand, Iran

پیمان اسماعیلی نسب

Faculty of Agriculture, Birjand University, Birjand, Iran

چکیده

زمینه و هدف: سطح اسیدهای چرب در رژیم غذایی انسان با تاثیر بر روی شاخصهای آتروژنز و ترومبوژنز، نقش مهمی در عملکرد و سلامت قلب و عروق دارد. تخممرغ با توجه به سطح بالای کلسترول، از رژیمهای بالقوه خطرساز برای بیماران قلبی- عروقی است. مطالعه حاضر با هدف تغییر ترکیبات جیره های غذایی مرغهای تخمگذار در جهت کاهش خطر ایجاد بیماریهای قلبی- عروقی در اثر مصرف تخممرغ انجام شد.   روش تحقیق: در این مطالعه تجربی، ۲۸۸ قطعه مرغ تخمگذار، به ۱۲ گروه شامل گروههای دریافتکننده سطوح مختلف از دانه کتان، دانه گلرنگ، روغن پالم اولئین، روغن ماهی و گروه شاهد تقسیم شدند. پس از سه دوره ۲۸ روزه، سطح کلسترول خون مرغها و نیز کلسترول و اسیدهای چرب تخممرغها تعیین گردید .   یافته ها: سطح کلسترول خون و اسیدهای چرب اشباع در زرده تخممرغ تغییری نکرد (۰۵/۰ > p ). مقادیر اسیدهای چرب امگا-۹ و امگا-۶ به ترتیب در گروههای تغذیه شده با پالم اولئین و دانه گلرنگ افزایش یافت. مقادیر لینولنات و اسیدهای چرب امگا-۳ با زنجیره بلند به ترتیب در گروههای دانه کتان و روغن ماهی افزایش یافت (۰۵/۰ > p) . شاخصهای آتروژنز و ترومبوژنز، در سطوح بالاتر این مواد خوراکی نسبت به گروه شاهد کاهش معنیداری نشان داد. بالاترین مقدار شاخص ترومبوژنز در سطح بالای دانه گلرنگ بود. کمترین مقدار شاخصهای ترومبوژنز و آتروژنز در گروههای دانه کتان و روغن ماهی مشاهده شد (۰۵/۰ > p)   نتیجه گیری: می ‎ توان با تغییر ترکیبات اسیدهای چرب در جیره غذایی مرغ، از تخممرغ به عنوان منبع پروتئینی خوب و سالم برای بیماران قلبی- عروقی استفاده کرد.

کلیدواژه ها

Egg, Cardiovascular disease, Atherogenic index, Thrombogenic index, تخم مرغ, بیماری های قلبی- عروقی, شاخص آتروژنز, شاخص ترومبوژنز

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.