مقایسه اثر اندانسترون و متوکلوپرامید بر روی تهوع و استفراغ پس از عمل جراحی آپاندکتومی و کوله سیستکتومی

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی بیرجند، دوره: 24، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_JBUM-24-4_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 121
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مهدی ابراهیمی

Assistant Professor, Department of Surgery, Faculty of Medicine, Shahroud University of Medical Sciences, Shahroud, Iran.

محبوبه اکبرپور

General Practitioner, Faculty of Medicine, Islamic Azad University, Shahrood Branch, Shahroud, Iran.

پونه ذوالفقاری

General Practitioner, Faculty of Medicine, Shahroud University of Medical Sciences, Shahroud, Iran.

نسیم نیک خصلت

BSc of Family Health, Shahroud University of Medical Sciences, Shahroud, Iran.

بتول داغیانوس

BSc of Nursing, Shahroud University of Medical Sciences, Shahroud, Iran.

محمدباقر سهرابی

General Practitioner, Faculty of Medicine, Shahroud University of Medical Sciences, Shahroud, Iran.

چکیده

زمینه و هدف: داروهای متنوعی برای کنترل تهوع و استفراغ بعد از اعمال جراحی استفاده می شود. این مطالعه با هدف مقایسه تاثیر اندانسترون با متوکلوپرامید در پیشگیری از تهوع و استفراغ پس از عمل جراحی انجام شد. روش تحقیق: این مطالعه کارآزمایی شاهددار تصادفی شده، بر روی ۹۰ بیمار کاندید عمل جراحی باز آپاندکتومی و کوله سیستکتومی مراجعه کننده به بیمارستان امام حسین (ع) شاهرود، در سال ۱۳۹۵ انجام شد .بیماران به سه گروه مساوی دریافت کننده اندانسترون، متوکلوپرامید و پلاسبو تقسیم شدند. هر یک از داروهای اندانسترون، متوکلوپرامید و پلاسبو ۳۰ دقیقه قبل از پایان عمل، به صورت وریدی به بیماران تزریق شد. سپس در ساعت های اول، ششم، دوازدهم و ۲۴ ساعت پس از عمل جراحی، شدت تهوع و استفراغ بیماران بر اساس VAS  ثبت گردید. یافته ها: میانگین سنی کل بیماران ۶/۱۸±۴/۳۶ سال بود. تعداد ۴۷ نفر (۲/۵۲%) مذکر و بقیه مونث بودند. تعداد ۶۳ نفر (۷۰%) آپاندکتومی و ۲۷ نفر (۳۰%) عمل کوله سیستکتومی شدند. نتایج نشان داد که میانگین امتیاز شدت تهوع در سه گروه تفاوت معنی داری داشت. این اختلاف مربوط به بیماران گروه اندانسترون با پلاسبو و گروه متوکلوپرامید با پلاسبو بود و بین دو گروه اندانسترون و متوکلوپرامید فقط در زمان های ساعت اول و ششم، تفاوت معنی دار وجود داشت. نتیجه گیری: تاثیر هر دو داروی اندانسترون و متوکلوپرامید در کنترل تهوع و استفراغ به طور معنی داری بیشتر از پلاسبو بود. اندانسترون طی ساعت اول و ششم پس از عمل، تاثیر بیشتری نسبت به متوکلوپرامید داشت.

کلیدواژه ها

PONV, Ondansetron, Metoclopramide, تهوع و استفراغ بعد از عمل, اندانسترون, متوکلوپرامید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.