رابطه درصد اشباع اکسیژن با درصد حجم بازدمی ثانیه اول در بیماری انسدادی مزمن ریه

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی بیرجند، دوره: 26، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_JBUM-26-4_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 74
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سید غلامرضا مرتضوی مقدم

Internal Medicine Department, Vali-e-asre Hospital, Birjand University of Medical sciences, Birjand, Iran.

حسین قاضی

Internal Medicine Department, Vali-e-asre Hospital, Birjand University of Medical sciences, Birjand, Iran.

چکیده

زمینه و هدف: با توجه به هزینه و بعضی محدودیت ها در اندازه گیری درصد حجم بازدمی ثانیه اول (FEV۱%)، این مطالعه به منظور تعیین رابطه درصد اشباع اکسیژن (SPO۲%) با درصد حجم بازدمی ثانیه اول (%FEV۱) در بیماران مبتلا به بیماری انسدادی ریه (COPD) انجام شد. روش تحقیق: در یک مطالعه از نوع توصیفی- تحلیلی، تعداد ۲۵ زن و ۲۵ مرد مبتلا به بیماری انسدادی ریه به صورت نمونه گیری غیر احتمالی و آسان از بین بیماران مراجعه کننده به کلینیک سرپایی بیمارستان ولی عصر بدون توجه به شدت بیماری انتخاب شدند. برای اندازه گیری %FEV۱ از روش اسپیرومتری و برای اندازه گیری SPO۲% از پالس اکسی متر انگشتی استفاده شد. آزمون های آماری مورد استفاده نیز شامل: آزمون پیرسون،t  مستقل و مدل رگرسیون خطی بود. یافته ها: میانگین سنی بیماران برابر ۱۰/۴۷∓ ۶۳/۱۸سال، میانگین %FEV۱ برابر با ۱۶/۱۵∓ ۳۶/۶و میانگین SPO۲% برابر ۵/۵۳∓۸۴/۲ بود. ضریب همبستگی بین %FEV۱ و SPO۲% برابر با  ۰/۳۶(۰/۰۱=P) بود. در بیماران سیگاری، میانگین SPO۲% برابر با ۲۲/۵±۶۷/۸۲ و در افراد غیرسیگاری ۵/۲۹∓ ۸۶/۵بود (۰/۰۲=P). نتایج آزمون رگرسیون نشان داد که در صورت ثابت بودن شرایط با افزایش یک واحد SPO۲%، مقدار %FEV۱ با ضریب احتمال۰/۱۶ به میزان ۰/۳۶ افزایش می یابد (۰/۰۲=P). نتیجه گیری: مقدار SPO۲% ارتباط معنی داری در حد متوسط با مقدار %FEV۱ دارد و می تواند تا حدی %FEV۱ را پیشگویی کند؛ بنابراین در افراد مبتلا به بیماری انسدادی ریه تشخیص داده شده، می تواند به جای اسپیرومتری در ارزیابی و پیگیری بیماران مورد استفاده قرار گیرد.

کلیدواژه ها

Chronic Obstructive Pulmonary Disease, Forced Expiratory Volume In One Second, Oxygen Saturation, بیماری انسدادی مزمن ریه, جریان حد اکثر بازدمی ثانیه اول, اشباع اکسیژنی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.