بازنمایی ادراکات دانش آموزان دختر کلاس سوم از جشن تکلیف مطالعه ای با رویکرد پدیدارشناسی

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: اولین همایش بین المللی جامعه شناسی، علوم اجتماعی و آموزش و پرورش با رویکرد نگاهی به آینده
  • کد COI اختصاصی: SEDCONF01_0367
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 478
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مرضیه دهقانی

عضو هیئتعلمی دانشگاه تهران

ویدا خونساری

دانشجوی کارشناسی ارشد رشته آموزش بزرگسالان، دانشگاه تهران

چکیده

جشن تکلیف شکر شادی به سن تکلیف رسیدن و یک خاطره ی شیرین تربیتی و معنوی است که هرسال با همکاری مربیان) معلم، مدیر، معاون) و اولیای دانش آموزان کلاس سوم در مدارس برگزار می شود. این پژوهش باهدف بازنمایی ادراکات دانش آموزان از جشن تکلیف انجام گرفته است که در آن تصور و تجربه ی زیسته ی دانش آموزان نسبت به آنچه از این مراسم انتظار دارند و می آموزند ودر خانواده و محیط اجتماعی لمس می کنند و درنهایت آنچه می پذیرند و عمل می کنند، مدنظر قرار گرفت. مشارکت کنندگان شامل ۵۰ دانش آموز دختر کلاس سوم در شهر کرج و ۵۰نفر از اولیا بود که به روش نمونه گیری مبتنی بر هدف و تا به اشباع رسیدن اطلاعات انتخاب گردیدند و سپس ۲۰ نفرشان به صورت هدفمند انتخاب شده و در مرحله-ی دوم مصاحبه (بعد از برگزاری جشن تکلیف) شرکت نمودند. داده ها از طریق مصاحبه ی عمیق و نیمه ساختاریافته جمع آوری و برای تحلیل داده ها از راهبرد کلایزی استفاده شد. پس از تحلیل متن مصاحبه-های دانش آموزان و اولیا، مهم ترین مضمون های استخراج شده از مصاحبه های دانش آموزان عبارت بودند از:حس خوب مسلمان شدن، احساس بزرگ شدن، لباس و محل جشن، هدایا، احساس مهم شدن و ترس و مهم ترین مضمون های استخراج شده از مصاحبه های اولیا عبارت بودند از: توجه به علاقه و احساس فرزندان، آموزش رعایت حجاب، انتخاب حجاب و نمازگزاری بدون اجبار، تشویق و آموزش فرزندان به اجرای دستورات دینی. نتایج پژوهش نشان داد جشن تکلیف که باهدف والای تربیت دینی دانش آموزان و علاقه مندسازی آن ها به انجام تکالیف و دستورات الهی برگزار می شود، ازنظر دانش آموزان جشنی صوری است و آنان نقش عروسک های چادر به سر ی را دارند که طبق دستور برای زیبا شدن فیلم جشن تکلیف حرکت می کنند و چون پس از برگزاری جشن تکلیف میزان حمایت و همکاری اولیا در پایبندی دانش-آموزان به مباحث تکلیف دختران و اجرای دستورات دینی بسیار اندک است همه چیز با پایان یافتن جشن تکلیف بدون در پی داشتن نتیجه ی مطلوب و مورد انتظار تمام می شود.

کلیدواژه ها

جشن تکلیف، ادراک دانش آموزان، اولیا، دوره ابتدایی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.