ابرهای کومه ای از دیدگاه سطوح زبر

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: مجله فیزیک زمین و فضا، دوره: 47، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_JESPHYS-47-1_011
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 209
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

Jafar Cheraghalizadeh

Ph.D. Student, Department of physics, University of Mohaghegh Ardabili, Ardabil, Iran

Morteza Nattagh Najafi

Associate Professor, Department of physics, University of Mohaghegh Ardabili, Ardabil, Iran

Ahad Saber Tazehkand

Assistant Professor, Department of physics, University of Mohaghegh Ardabili, Ardabil, Iran

چکیده

ابرها با پراکنده کردن تابش دریافتی از خورشید نقش زیادی را در توازن انرژی زمین ایفا می کنند. ما دراین مقاله نقشه​ی دوبعدی شدت نور مرئی رسیده از ابرهای کومه­ای (Cumulus) که توسط دوربین عکاسی به ثبت رسیده است را مورد بررسی قرار می دهیم. با به کارگیری تکنیک های مربوط به سطوح زبر، خواص آماری لگاریتم این شدت (به عنوان یک میدان افت وخیزدار دوبعدی) را مطالعه می­کنیم. تخمین های عددی ما نشان می دهد که نمای زبری محلی و سرتاسری به ترتیب   و  هستند. همچنین نشان می​دهیم که تابع توزیع لگاریتم شدت و همچنین تابع توزیع انحنای موضعی مربوطه (به­ازای مقیاس­های مختلف) گاوسی نیستند و در نتیجه سطح دوبعدی در نظر گرفته شده غیرگاوسی است. با دانش به این که پستی وبلندی ابرها و در حالت کلی آمار ارتفاع و ضخامت ابرها تاثیری مهم در پراکندگی و جذب تابش خورشید دارند، به بررسی ارتباط شدت نور رسیده از ابر و ضخامت آن می پردازیم. برای این منظور نور پراکنده شده از ابرهای کومه​ای را با استفاده از یک مدل درشت دانه شده پدیده شناختی بر پایه پراکندگی می شبیه​سازی می​کنیم. نتایج این شبیه​سازی نشان می​دهد که برای تابش عمودی و غیرعمودی، شدت نور رسیده از پایین ابر به صورت نمایی با ارتفاع ستون ابر درست در بالای آن کاهش می​یابد. در حوزه اعتبار نتایج این شبیه​سازی، می توان ادعا کرد که مسئله ضخامت ابرهای کومه­ای به سطح زبر غیرگاوسی خود متشابه نگاشت می شود.

کلیدواژه ها

Cumulus clouds, visible light scattering from the cloud surface, self-similar random surfaces, fractals

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.