بررسی ساختار پلوم پساب یک آب شیرین کن در عمق های مختلف به روش عددی در آب های ساحلی دریای خزر

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: مجله فیزیک زمین و فضا، دوره: 49، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_JESPHYS-49-1_013
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 78
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فاطمه مهری گوابری

گروه فیزیک فضا، موسسه ژئوفیزیک، دانشگاه تهران، تهران، ایران. رایانامه: fatemeh.mehri۹۴@ut.ac.ir

اصغر بهلولی

نویسنده مسئول، گروه فیزیک فضا، موسسه ژئوفیزیک، دانشگاه تهران، تهران، ایران. رایانامه: bohluly@ut.ac.ir

عباسعلی علی اکبری بیدختی

گروه فیزیک فضا، موسسه ژئوفیزیک، دانشگاه تهران، تهران، ایران. رایانامه: bidokhti@ut.ac.ir

چکیده

در آب شیرین کن ها، اثرات ناشی از تخلیه آب نمک غلیظ بسیار حائز اهمیت است. دفع پساب این تاسیسات، یکی از عوامل مهم تاثیرگذار بر کیفیت آب محیط پذیرنده است. میزان تاثیر بر کیفیت آب محیط دریایی بسته به نوع سیستم نمک زدایی و سیستم تخلیه پساب آن متفاوت است؛ به گونه ای که در انواع حرارتی، علاوه برافزایش شوری، دمای پساب نیز از دمای محیط پذیرنده بالاتر است اما در روش اسمز معکوس مهم ترین مسئله افزایش شوری است. در این پژوهش با توجه به اهمیت تامین ضوابط سازمان حفاظت محیط زیست در مورد تخلیه پساب، چگونگی پخش آلاینده اصلی یعنی شوری (کل املاح آب) موردبررسی قرارگرفته است.یک سوال مطرح در این زمینه، میزان تاثیرگذاری تخلیه پساب آب شور متناسب با عمق محل تخلیه است. لذا در این پژوهش با استفاده از شبیه سازی عددی توسط نرم افزار مایک سه بعدی، اثر محل تخلیه پساب آب شیرین کن به لحاظ موقعیت عمقی تخلیه و نحوه ی انتشار در سواحل جنوب شرقی دریای خزر موردبررسی قرارگرفته و سناریوهای مختلفی مطرح و اجراشده است. نتایج سناریوهای بررسی شده نشان می دهد که با شرط تامین ضوابط سازمان حفاظت محیط زیست تخلیه پساب در سه عمق بررسی شده نزدیک ساحل با تمهیداتی قابل اجرا است. در مورد اعماق بررسی شده در این پژوهش یعنی اعماق ۵ متر، ۱۰ متر و ۱۵، نتایج در برخی شرایط نشان می دهد اختلاف محسوسی بین نتایج این سه عمق وجود ندارد؛ اما در شرایط برگزیده یعنی شرایطی که زاویه جت تخلیه پساب به محور قائم نزدیک تر است، موقعیت های عمیق تر شرایط بهتری را به لحاظ انتشار شوری در محیط افقی ایجاد می کند.

کلیدواژه ها

آب شیرین کن, پساب شور, اثرات محیط زیستی, دریای خزر

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.