فراوانی و الگوی مقاومت آنتی بیوتیکی سالمونلا تیفی موریوم در شیرهای خام و پنیرهای سنتی

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: فصلنامه میکروب شناسی مواد غذائی، دوره: 10، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_JFM-10-2_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 169
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مریم مظهری دهکردی

گروه بهداشت و کنترل کیفی مواد غذایی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه شهرکرد

مجتبی بنیادیان

گروه بهداشت و کنترل کیفی مواد غذایی ، دانشگاه شهرکرد

حمداله مشتاقی

گروه بهداشت و کنترل کیفی مواد غذایی

چکیده

باکتری سالمونلا از جمله باکتری های بیماری زای است که می تواند در غذا و مواد اولیه غذایی راه پیدا کند. وجود این باکتری در مواد غذایی علاوه بر ایجاد بیماری باعث افت کیفیت تولید و کاهش رشد اقتصادی کشور نیز می شود. شیر و فراورده های آن از جمله مواد غذایی هستند که هم به طور اولیه و هم به طور ثانویه توسط کارکنان، آب و .. به سالمونلا آلوده می شوند.در این مطالعه، تعداد ۱۰۰ نمونه شیرخام و ۵۰ نمونه پنیر سنتی از نقاط مختلف استان چهارمحال و بختیاری جهت جداسازی و شناسایی باکتری سالمونلا در شیرخام و پنیرهای سنتی با استفاده از آزمون های میکروب شناسی و آزمون واکنش زنجیره ای پلیمراز با استفاده از پرایمرهای InvA، IE و FliCe مورد آزمایش قرار گرفتند. همچنین مقاومت آنتی بیوتیکی جدایه های سالمونلا به روش دیسک انتشاری مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج آزمون های میکروبی نشان داد که ۷ نمونه مشکوک آلوده به سالمونلا، ۵ نمونه از شیر خام و ۲ نمونه از پنیرهای سنتی بودند. در آزمون PCR تعداد ۳ نمونه از موارد مشکوک شیرخام (۳ درصد) و ۱ نمونه از موارد مشکوک پنیر سنتی (۲ درصد) سالمونلا تیفی موریوم بودند. نتایج آزمون آنتی بیوگرام روی جدایه های سالمونلا نشان داد بیش ترین حساسیت به آنتی بیوتیک های جنتامایسین و سیپروفلوکساسین و بیش ترین مقاومت نسبت به آمپی سیلین، تتراسایکلین و تری متوپریم سولفامتوکسازول وجود دارد.در نتیجه شیرهای خام و پنیرهای سنتی آلوده به باکتری سالمونلا تیفی موریوم بوده که نسبت به برخی از آنتی بیوتیکهای رایج در درمان عفونت با این باکتری مقاوم بوده و سلامتی مصرف کنندگان را تهدید می کنند.

کلیدواژه ها

سالمونلا, شیرخام, پنیر سنتی, PCR, مقاومت آنتی بیوتیکی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.