بررسی غلظت فلزات سنگین در هوای منطقه صنعتی غرب بندرعباس

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: فصلنامه پژوهش در بهداشت محیط، دوره: 9، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_JREH-9-1_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 97
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علیرضا میرزاحسینی

استادیار / دانشگاه آزاد اسلامی ، واحد علوم و تحقیقات

فاطمه ابراهیمی

کارشناس ارشد، مهندسی محیط زیست - گرایش آلودگی هوا، گروه مهندسی محیط زیست، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران

نبی اله منصوری

استاد، گروه مهندسی محیط زیست، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران

چکیده

زمینه و هدف: توسعه صنعتی از یک سو با ایجاد محصولات شیمیایی مضر و ضایعات صنعتی، شامل فلزات سنگین و از سوی دیگر با افزایش مصرف انرژی و به تبع آن انتشار گازهای آلاینده جوی، باعث آلودگی محیط زیست می شود. شهر بندرعباس از نظر توزیع جغرافیایی صنایع، در مقایسه با دیگر نقاط شهری و روستایی استان، از تمرکز صنعتی بالایی برخوردار است. از این رو لزوم بررسی آلودگی­ هوای ناشی از این صنایع و تاثیرات مخرب آن­ها بر محیط زیست منطقه ضروری است، لذا مطالعه حاضر - با هدف بررسی میزان فلزات سنگین ناشی از فعالیت صنایع انجام شد.مواد و روش­ها: عملیات نمونه­برداری از هوای محیط در ۷ مکان از منطقه در دو فصل زمستان و بهار (۱۳۹۸-۹۹) انجام گرفت. روش نمونه برداری و آماده­سازی جهت قرائت بر اساس استانداردهای آژانس حفاظت از محیط زیست و موسسه ملی ایمنی و سلامت شغلی بود. نمونه برداری با استفاده از پمپ با مکش حجم بالا (High – Volume) با دبی ۷/۱ متر مکعب در دقیقه و مدت زمان ۲۴ ساعت، در ارتفاع ۳ متری از سطح زمین انجام گرفت و فلزات سنگین نمونه­های برداشت شده با استفاده از دستگاه جذب اتمی Varian مدل  Z۲۲۰با تکنیک کوره اندازه گیری شد. در این تحقیق از فیلترهای فایبر گلاس دایره ای شکل با قطر ۴۷ میلی متر برای نمونه برداری از محیط باز استفاده شد. یافته ­ها: بر اساس نتایج حاصل از آنالیز ذرات موجود در هوا، غلظت فلزات سنگین به­ترتیب روند کاهشی شامل V نتیجه ­گیری: میزان ذرات معلق در تمامی مکان­های نمونه­برداری بالاتر از استانداردهای زیست محیطی بود. همچنین به استثناء وانادیوم، غلظت همه عناصر در نمونه­های مناطق مسکونی پایین­تر از حدود مجاز بود.

کلیدواژه ها

سرب, صنایع غرب, بندرعباس, آلودگی هوا

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.