بررسی نقش عنصر غذایی سولفات روی بر پروتئین و کیفیت تغذیهای دانه گندم

  • سال انتشار: 1391
  • محل انتشار: دومین سمینار ملی امنیت غذایی
  • کد COI اختصاصی: FSS02_360
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 683
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

غزاله وفائی

دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرج، گروه خاکشناسی، کرج، ابران

محمد آقالطف الهی

دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرج، گروه خاکشناسی، کرج، ابران

امیرعلی نجم

دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرج، گروه زراعت، کرج، ابران

نیما جعفری

دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرج، باشگاه پژوهشگران جوان، کرج، ایران

چکیده

گندم ) Triticum aestivum ( از گیاهان استراتژیک بوده و قوت اصلی مردم ایران است. امروزه تأمین مواد غذایی غنی شده منجمله، دانههای غنی شده ) Fortification ( غلات و حبوبات تأکید میشود. از آنجائیکه مصرف زیاد کودهای فسفره باعث کاهش جذب روی توسط گیاه میگردد. به منظور بررسی نقش عنصر غذایی سولفات روی بر پروتئین و کیفیت تغذیهای دانه گندم آزمایشی در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی به صورت فاکتوریل با 3 تکرار با 2 سطح کود سولفات روی ) 04 Zn1 = 4، Zn0 = کیلوگرم در هکتار(، تراکم بذر ) 084 d1= و 204 d2= کیلوگرم در هکتار( و344 کیلوگرم در هکتار کود اوره در سه قسط در سال زراعی 88 88 بر روی گندم رقم پیشتاز در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرج - اجرا شد. نتایج نشان داد با مصرف سولفات روی اسیدفیتیک ) PA ( که شکل فسفر ذخیرهای در غلات و از عوامل مؤثر بر کیفیت تغذیهای گندم می- باشد و علت دور ریز کردن سبوس از آرد را فراوانی اسیدفیتیک در آن ذکر نمودهاند، در سبوس کاهش داده بطوریکه غلظت اسیدفیتیک در نمونه شاهد 5/47گرم در کیلوگرم و در نمونه کود داده شده به 2/3گرم بر کیلوگرم رسید. برهمکنش روی و تراکم بذر بر غلظت اسیدفیتیک دانه در سطح احتمال 5 درصد معنیدار شد. و بیشترین غلظت ) PA ( در تیمار Zn0d2 به مقدار 6/5گرم بر کیلوگرم و کمترین غلظت اسیدفیتیک بر اثر تیمارZn1d2به مقدار 2/2گرم بر کیلوگرم بدست آمد.

کلیدواژه ها

اسیدفیتیک، تراکم بذر، سولفات روی، گندم

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.