امنیت سازمان هوشمند مبتنی بر هستان شناسی با رویکرد مفهوم سازی شبکه

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: فصلنامه فناوری اطلاعات و ارتباطات انتظامی، دوره: 4، شماره: 13
  • کد COI اختصاصی: JR_JICTP-4-13_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 265
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مهرداد حمیدزاده

دانشجوی دکتری مدیریت فناوری اطلاعات، گروه مدیریت فناوری اطلاعات، دانشکده مدیریت و اقتصاد، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی،

علیرضا پورابراهیمی

استادیار گروه مدیریت صنعتی- دانشکده مدیریت و حسابداری دانشگاه آزاد اسلامی کرج

عباس طلوعی اشلقی

استاد گروه مدیریت فناوری اطلاعات ، دانشکده مدیریت و اقتصاد، ، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی تهران، ایران

محمدرضا معتدل

استادیار گروه مدیریت، دانشکده مدیریت، واحد تهران مرکزی دانشگاه آزاد اسلامی ، تهران، ایران

چکیده

پیچیدگی و ناسازگاری در محیط به شدت در حال افزایش است و سازمان های هوشمند جهت انجام اقدامات هوشمند و بموقع نیازمند سازگاری با محیط هستند، به عبارتی هوشمند عمل-کردن، جزء لاینفک افزایش توان رقابت و بقای آن هاست، برای تحقق اهداف و ماموریت ها در چنین سازمان هایی، امنیت اطلاعات از درجه اهمیت بالایی برخوردار است. برای مقابله با تهدیدات پیشرفته نیاز به راهکارهای مناسب جهت پیشگیری، تشخیص و پاسخ در بازه زمانی موثری می باشند. در این میان سازماندهی دانش و استفاده از مفاهیم مشترک توسط انسان و عوامل رایانه ای به مسئله ای مهم در حوزه امنیت تبدیل شده و هستان شناسی به عنوان کلید این مسئله ارائه شده است. با توجه به ماهیت و قابلیت های نهفته در هستان شناسی، کاربردهای نوین و نوآورانه ای در حوزه امنیت سازمان هوشمند متصور است که آن را به ابزار مناسبی برای مدل-سازی دانش امنیت تبدیل کرده است. در این پژوهش با مطالعه دستاوردها و تجربه های موفق جهانی در این حوزه و تحقیق در زمینه اسناد راهبردی با لحاظ مقتضیات، طراحی هستان شناسی شبکه در محیط نرم افزار Protégé انجام و مدل با استفاده از Onto Graf ارائه شد و سپس نرم افزار کاربردی به عنوان زیر ساخت معنایی شبکه با زبان پایتون طراحی گردید. لذا می توان بصورت پیوسته مدل هستان شناسی را توسعه دارد و درک مشترکی در سازمان ارائه نمود و مبتنی بر استنتاج های حاصله از مدل و نرم افزار طراحی شده راهکارای مناسبی را جهت افزایش امنیت سازمان هوشمند ارائه نمود.

کلیدواژه ها

امنیت سازمان هوشمند, هستان شناسی, شبکه, سازمان هوشمند

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.