تاثیر بازاریابی تعاملی بر وفاداری به برند با تبیین نقش میانجی شیفتگی به برند و شهرت سازمانی

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: فصلنامه مدیریت برند، دوره: 10، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_BMR-10-2_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 172
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سید مهدی موسوی مطلق

دانشجوی کارشناسی ارشد مدیریت بازرگانی، واحد بروجرد، دانشگاه آزاد اسلامی، بروجرد، ایران

حجت طاهری گودرزی

استادیار، گروه مدیریت، واحد بروجرد، دانشگاه آزاد اسلامی، بروجرد، ایران.

چکیده

هدف پژوهش حاضر تعیین تاثیر بازاریابی تعاملی بر وفاداری به برند با تبیین نقش میانجی شیفتگی به برند و شهرت سازمانی  می­باشد. روش تحقیق از نظر هدف کاربردی و به لحاظ ماهیت و روش توصیفی از نوع پیمایشی است. جامعه آماری این پژوهش مشتریانی هستند که از خدمات پست بانک در شعب استان لرستان به­مدت حداقل یک­سال استفاده کرده­اند که به­علت غیرقابل­شمارش بودن، نامحدود فرض می­شوند، تعداد نمونه برای جامعه نامحدود ۳۸۴ نفر تعیین شده است. همچنین روش نمونه­گیری به­صورت غیراحتمالی در دسترس انجام گردید. برای گردآوری داده ها از ۴ پرسشنامه استاندارد استفاده شده است. داده­ها در دو بخش آمار توصیفی با کمک نرم­افزار SPSS۲۳ و آمار استنباطی با روش مدلسازی معادلات ساختاری با کمک نرم­افزار لیزرل مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. نتایج پژوهش حاضر نشان داد که تمام فرضیه­های پژوهش تایید شدند، همچنین شیفتگی به برند و شهرت سازمانی نقش متغیر میانجی بین بازاریابی تعاملی و وفادری به برند را دارند. نتایج برازش شاخص،کای اسکوئر بهنجار( χ۲ / df )کمتر از ۳،شاخص ریشه میانگین مربعات برآورد RMSEA)) کمتر از ۰۸/۰ وشاخص برازش مقتصد هنجار شده( (PNFI بیشتر از ۰۵/۰،شاخص نیکوئی برازش ((GFI وشاخص نیکوئی برازش تعدیل شده( (AGFI بیشتر از ۸/۰، و نتایج موارد ،شاخص برازش نرمال شده NFI،شاخص برازش نرمال نشده NNFI،شاخص نیکوئی برازش GFI،شاخص برازش نسبی RFI وشاخص برازش افزایشی IFI بالای ۹/۰ بود. ضریب تاثیر R۲ متوسط بود. با توجه به­نتایج این مطالعه، لزوم توجه مدیران پست بانک جهت اتخاذ تصمیماتی به­منظور افزایش بازاریابی تعاملی و تاثیر میانجی­های شیفتگی به برند و وفاداری به برند، برای افزایش وفاداری به برند در میان مشتریان ضروری به نظر می­رسد.

کلیدواژه ها

وفاداری به برند, بازاریابی تعاملی, شیفتگی به برند, شهرت سازمانی, پست بانک

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.