ارزیابی آسیب پذیری لرزه ای خانه تاریخی کلانتر شهر تبریز مطابق دستورالعمل های ایتالیا

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: فصلنامه مهندسی عمران و محیط زیست دانشگاه تبریز، دوره: 53، شماره: 111
  • کد COI اختصاصی: JR_CEEJ-53-111_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 124
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سمیه غلامی

دانشکده معماری و شهرسازی، دانشگاه هنر اسلامی تبریز

فرهاد آخوندی

دانشکده معماری و شهرسازی، دانشگاه هنر اسلامی تبریز

چکیده

ارزیابی عملکرد لرزه ای بناهای تاریخی نقش کلیدی در حفاظت و ایمنی میراث معماری ایفا می کند و امکان طراحی و برنامه ­ریزی روش های حفاظتی را فراهم می کند. امروزه از روش ها و دستورالعمل های مختلفی جهت ارزیابی لرزه ای بناهای موجود استفاده می شود، اما استفاده از آن ها برای بناهای تاریخی مشکلاتی به ­همراه دارد. روابط مکانیکی ساده شده ای (محاسبات دستی) که کشور ایتالیا در دستورالعمل های این کشور برای ارزیابی و کاهش خطر لرزه ای بناهای تاریخی ارائه داده است روشی آسان، سریع و کاربردی جهت ارزیابی لرزه ای بناهای تاریخی است. در این مطالعه پژوهشی ارزیابی لرزه ای خانه تاریخی کلانتر با استفاده از روش موجود در آیین نامه ایتالیا برای بناهای تاریخی انجام شده است و راستی آزمایی نتایج با استفاده از تحلیل عددی بنا در نرم افزار ۳Muri انجام شده است. نتایج نشان داد این بنا در حالت حد نهایی ((SLU) Ultimate Limit State) ایمنی کافی در برابر شرایط لرزه ای منطقه را ندارد، اما در حالت حد آسیب ­پذیری ((SLU) Damage Limit State) ایمنی مناسبی دارد. نتایج هر دو روش ارزیابی با همدیگر هم خوانی داشتند، اما مقادیر شاخص ایمنی و مقاومت برشی حاصل از محاسبات دستی کمتر از مقادیر به دست آمده از طریق تحلیل عددی بودند، که محافظه کاری روش اول را نشان می دهند. به طورکلی می­توان روش تحلیل مطابق روابط مکانیکی ارائه شده در دستورالعمل ایتالیا را به ­عنوان روشی سریع، آسان، کم هزینه و کاربردی جهت بررسی اولیه وضعیت ایمنی لرزه ای بناهای تاریخی معرفی کرد.

کلیدواژه ها

ارزیابی لرزه ای, خانه کلانتر, بناهای تاریخی, دستورالعمل ایتالیا, ۳Muri

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.