کاربرد تحلیل های مکانی GIS در مدلسازی و پیش بینی الگوی مصرف آب شهری در تبریز
- سال انتشار: 1402
- محل انتشار: فصلنامه مهندسی عمران و محیط زیست دانشگاه تبریز، دوره: 53، شماره: 111
- کد COI اختصاصی: JR_CEEJ-53-111_018
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 228
نویسندگان
گروه سنجش از دور، دانشکده برنامه ریزی و علوم محیطی، دانشگاه تبریز
گروه سنجش از دور، دانشکده برنامه ریزی و علوم طبیعی، دانشگاه تبریز
گروه سنجش از دور، دانشکده برنامه ریزی و علوم محیطی، دانشگاه تبریز
چکیده
آب اثر کلیدی در رفاه و سلامت جامعه، نقش تعیین کننده در رشد جوامع و یکی از مهمترین منابع طبیعی است. در سال های اخیر مشکل کمیابی منابع آب در اثر افزایش روزافزون جمعیت در جهان و افزایش رقابت برای دستیابی به منابع آب که منجر به افزایش هزینه استفاده از آب می شود، تشدید شده است. بنابراین، استفاده از این منبع حیاتی مستلزم مدیریت صحیح است. پژوهش حاضر با عنوان پیش بینی و مدل سازی الگوی مصرف آب شهری در شهر تبریز با هدف بررسی و تحلیل الگوی مصرف آب شهری با استفاده سیستم اطلاعات جغرافیایی، GIS (Geographic Information System)، انجام شده است. داده های این پژوهش از داده های موقعیت مکانی مشترکان و میزان مصرف آب ثبت شده آنها که از اداره آب و فاضلاب شهر تبریز گردآوری شده، انجام شده است. هدف از این پژوهش، پیش بینی و مدل سازی مصرف آب با توجه به مصرف سالیانه آب در سطح شهر تبریز و همچنین برآورد میزان مصرف آب در سطوح مناطق ده گانه تبریز می باشد. نتایج تحقیق نشان داد که روند مصرف آب در سال های ۱۳۹۵، ۱۳۹۶ و ۱۳۹۷ دارای روند افزایشی بوده است. نقشه پیش بینی الگوی مصرف آب در سال ۱۴۰۳ نیز نشان می دهد که بر اساس آن بیشترین میزان مصرف آب به ۱۹۶۰۰۰۰ متر مکعب خواهد رسید. مقایسه نتایج نقشه پیش بینی آب حاصل از روش CA-Markov (Markov Chain) با نقشه جمعیت، تعداد طبقات ساختمان ها و نوع کاربری نشان داد که در مناطق مسکونی میزان مصرف آب شهری در رتبه بالایی قرار دارد. با در اختیار گذاشتن نتایج حاصله از این پژوهش به مدیران و برنامه ریزان شهری این امکان داده می شود که در مدیریت مصرف آب در سطح شهر و سازمان ها بهتر و دقیق تر تصمیم گیری کنند.کلیدواژه ها
پیش بینی الگوی مصرف آب, سیستم اطلاعات جغرافیایی, تحلیل الگوی مصرف, مدل سازی, تبریز, CA-Markovاطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.