تغییر پارادایم هنر ملی به هنر تراملی: مطالعه تحولات هنر در امارات متحده عربی و قطر

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: مجله هنرهای زیبا: هنرهای تجسمی، دوره: 27، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_JFAVAT-27-3_008
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 200
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمدرضا مریدی

دانشیار گروه پژوهش هنر، دانشکده علوم نظری و مطالعات عالی هنر، دانشگاه هنر، تهران، ایران.

مونا کلانتری

کارشناس ارشد پژوهش هنر، گروه پژوهش هنر ، دانشکده علوم نظری و مطالعات عالی هنر، دانشگاه هنر، تهران، ایران.

چکیده

هنر معاصر تلاش دارد از روایت هنر ملی فراتر رود و مبتنی بر تجربه ­های چندفرهنگی باشد. همانطور که قطر و امارات متحده عربی با تاکید بر سیاست­ های چندملیتی تلاش میکنند هنر معاصر منطقه را نمایندگی کنند. چندفرهنگی بودن این کشورها به دلیل انباشت نیروی کار خارجی و بین ­المللی است. اکنون بیش از ۸۰ درصد جمعیت آنها را نیروی کار خارجی تشکیل می ­دهند؛ لذا ترجیح می­ دهند سیاست­ های چند فرهنگی و هنر فراملی را دنبال کنند. در این مقاله به سیاست­ های هنری این کشورها می ­پردازیم و این پرسش را دنبال می کنیم که تا چه حد توانسته ­اند در تحقق سیاست ­های تراملی و جریان ­سازی هنر در منطقه موفق شوند؟ روش مقاله حاضر «تحلیل روند» است که طی آن با تحلیل مجموعه ­ای از رویدادها (مانند تاسیس موزه ها و نمایشگاه ­های هنری) و آثار هنری (مرور تجربه ­های هنرمندان)، روند تغییر پارادایم هنر ملی به هنر فراملی مطالعه شد. نتایج نشان داد که سه ویژگی برای هنر در پاردایم تراملی می­توان برشمرد: ۱. خلق جریان جدیدی از هنر اسلامی معاصر به مثابه تجربه ­ای چند فرهنگی. ۲. خلق آثار هنری دیجیتال و تکنولوژی­ محور، ۳. خلق آثار هنر زیست ­محیطی همچون فصل ­مشترک فرهنگ­ ها و ملیت­ ها. این تجربه­ های هنری مورد حمایت سیاست­های فرهنگی کشورهای منطقه به ویژه قطر و امارات است.

کلیدواژه ها

مطالعات منطقه ای هنر, هنر تراملی, موزه تراملی, قطر, امارات متحده عربی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.