تاثیر سکوت بر دقت تشخیص زیروبمی موسیقی دانان

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: مجله هنرهای زیبا: هنرهای نمایشی و موسیقی، دوره: 25، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_JFADRAM-25-4_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 155
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

ایمان فخر

هیت علمی دانشگاه هنر

امین هنرمند

عضو هیئت علمی دانشکده هنرهای نمایشی و موسیقی دانشگاه تهران

چکیده

توانایی ادراک و تشخیص زیروبمی، در فرآیند درک موسیقی اصلی بنیادی است و بسیاری از کاوش ها در پی یافتن عواملی موثر جهت بهبود دقت این توانایی هستند. تاکنون اثرات متفاوتی از سکوت در بازه های زمانی گوناگون، بر توانایی تشخیص زیر و بمی انسان شناسایی شده است. مطالعه تحلیلی- توصیفی حاضر در پی یافتن تاثیر قرار دادن سکوت در بازه ای خاص، بین محرک های صوتی، بر دقت تشخیص زیر و بمی است؛ در این کاوش، تاثیر عوامل مختلف روانی و فیزیکی بر تشخیص زیروبمی تا حد امکان حذف و سپس اثر بخشی دیرندهای گوناگون سکوت در بازه ۵۰۰ تا۲۰۰۰ میلی ثانیه بر دقت تشخیص زیر و بمی موسیقی دانان ارزیابی شد. به منظور بررسی تاثیر سکوت بر تشخیص زیر و بمی، مقادیر مختلفی از تضادها (۵، ۱۰، ۲۵ و ۵۰ سنت) استفاده شد. نتایج نشان داد که قرار گرفتن سکوت بین محرک ها با دیرندهای ۵۰۰، ۱۰۰۰ و ۲۰۰۰ میلی ثانیه، دقت توانایی تشخیص تضاد زیر و بمی را، در دامنه بسامدی ۲۵/۵۲۳ هرتز و شدت صوتی در حدود ۵/۷۲ دسی بل، در موسیقی دانان بهبود می بخشد (۰۵/۰P < ). چنین اثری را می توان از منظر فیزیولوژیک با ساز و کار گوش داخلی در فرآیند شنوایی و از دیدگاه روانشناختی با عملکرد حافظه در فرآیند درک و داوری در مورد اصوات، توضیح داد.

کلیدواژه ها

تشخیص زیرایی, ادراک, سکوت, موسیقی دانان

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.