کارکرد خاطره از منظر «جریان سیال ذهن»: بررسی نمایشنامه خانمچه و مهتابی اثر اکبر رادی
- سال انتشار: 1401
- محل انتشار: مجله هنرهای زیبا: هنرهای نمایشی و موسیقی، دوره: 27، شماره: 3
- کد COI اختصاصی: JR_JFADRAM-27-3_004
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 538
نویسندگان
دانشیارگروه هنرهای نمایشی، دانشکده هنرهای نمایشی و موسیقی، دانشکدگان هنرهای زیبا، دانشگاه تهران، تهران، ایران.
کارشناس ارشد ادبیات نمایشی، گروه هنرهای نمایشی، دانشکده هنرهای نمایشی و موسیقی، دانشکدگان هنرهای زیبا، دانشگاه تهران، تهران، ایران.
ستادیار گروه هنرهای نمایشی، دانشکده هنرهای نمایشی و موسیقی، دانشکدگان هنرهای زیبا، دانشگاه تهران، تهران، ایران.
چکیده
تاکنون متون مختلفی از زمان پیدایش شیوه جریان سیال ذهن در حوزه ادبیات داستانی ابتدا در غرب و سپس در ایران به این سبک نوشته شدهاند، جریان سیال ذهن، برای اولینبار در حوزه روانشناسی توسط ویلیام جیمز معرفی شد. جریان سیال ذهن، شیوهای بسیار متنی است که در حوزه درام کمتر به آن پرداخته شده است، و بیشتر در دنیای داستان قابل بررسی است، درحالیکه در سالهای اخیر متون متعددی به این شیوه نوشته شدهاند. این پژوهش، به بررسی و مطالعه کارکرد و نمود خاطره از منظر شیوه جریان سیال ذهن با تمرکز بر نمایشنامه خانمچه و مهتابی اثر اکبر رادی نمایشنامهنویس معاصر ایران میپردازد. در این پژوهش، ابتدا زمینههای فلسفی، روانشناختی و ادبی توجه به آثار ذهنی در غرب مورد مطالعه قرار میگیرد، و بعد از آن به پیدایش شیوه جریان سیال ذهن در غرب پرداخته میشود، و سپس اصلیترین مولفههای جریان سیال ذهن، از بعد روایت، گفتمان، زمان و طرح (پلات) مورد بررسی قرار میگیرند. و در انتهای این پژوهش، به پیدایش شیوه جریان سیال ذهن در ایران میرسیم. و در آخر بعد از مطالعه شیوه جریان سیال ذهن، این سبک از روایت را از منظر خاطره و مرور خاطرات با بررسی موردی نمایشنامهی خانمچه و مهتابی بررسی میکنیم.کلیدواژه ها
جریان سیال ذهن, ادبیات نمایشی ایران, اکبر رادی, خانمچه و مهتابیاطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.