کارکرد خاطره از منظر «جریان سیال ذهن»: بررسی نمایشنامه خانمچه و مهتابی اثر اکبر رادی

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: مجله هنرهای زیبا: هنرهای نمایشی و موسیقی، دوره: 27، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_JFADRAM-27-3_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 538
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

بهروز محمودی بختیاری

دانشیارگروه هنرهای نمایشی، دانشکده هنرهای نمایشی و موسیقی، دانشکدگان هنرهای زیبا، دانشگاه تهران، تهران، ایران.

پگاه رضا پور

کارشناس ارشد ادبیات نمایشی، گروه هنرهای نمایشی، دانشکده هنرهای نمایشی و موسیقی، دانشکدگان هنرهای زیبا، دانشگاه تهران، تهران، ایران.

مریم دادخواه تهرانی

ستادیار گروه هنرهای نمایشی، دانشکده هنرهای نمایشی و موسیقی، دانشکدگان هنرهای زیبا، دانشگاه تهران، تهران، ایران.

چکیده

تاکنون متون مختلفی از زمان پیدایش شیوه جریان سیال ذهن در حوزه ادبیات داستانی ابتدا در غرب و سپس در ایران به این سبک نوشته شده­اند، جریان سیال ذهن، برای اولین­بار در حوزه روان­شناسی توسط ویلیام جیمز معرفی شد. جریان سیال ذهن، شیوه­ای بسیار متنی است که در حوزه درام کمتر به آن پرداخته شده است، و بیشتر در دنیای داستان قابل بررسی است، درحالی­که در سال­های اخیر متون متعددی به این شیوه نوشته شده­اند. این پژوهش، به بررسی و مطالعه کارکرد و نمود خاطره از منظر شیوه جریان سیال ذهن با تمرکز بر نمایشنامه خانمچه و مهتابی اثر اکبر رادی نمایشنامه­نویس معاصر ایران می­پردازد. در این پژوهش، ابتدا زمینه­های فلسفی، روان­شناختی و ادبی توجه به آثار ذهنی در غرب مورد مطالعه قرار می­گیرد، و بعد از آن به پیدایش شیوه جریان سیال ذهن در غرب پرداخته می­شود، و سپس اصلی­ترین مولفه­های جریان سیال ذهن، از بعد روایت، گفتمان، زمان و طرح (پلات) مورد بررسی قرار می­گیرند. و در انتهای این پژوهش، به پیدایش شیوه جریان سیال ذهن در ایران می­رسیم. و در آخر بعد از مطالعه شیوه جریان سیال ذهن، این سبک از روایت را از منظر خاطره و مرور خاطرات با بررسی موردی نمایشنامه­ی خانمچه و مهتابی  بررسی می­کنیم.

کلیدواژه ها

جریان سیال ذهن, ادبیات نمایشی ایران, اکبر رادی, خانمچه و مهتابی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.