بررسی اثر پساب مزارع پرورش میگو بر ویژگی های رویشی و زایشی درختان حرا (Avicennia marina (Forssk.) Vierh.)

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: مجله جنگل ایران، دوره: 13، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_IJF-13-3_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 73
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مریم یعقوب زاده

دانشجوی دکتری آمایش محیط زیست، گروه محیط زیست، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران

عبدالرسول سلمان ماهینی

استاد، گروه محیط زیست، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران

علیرضا میکاییلی تبریزی

دانشیار، گروه محیط زیست، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران

افشین دانه کار

استاد، گروه محیط زیست، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه تهران، کرج، ایران

مریم مصلحی

استادیار پژوهش، بخش تحقیقات منابع طبیعی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان هرمزگان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، بندرعباس، ایران

چکیده

هدف این پژوهش، بررسی اثر پساب مزارع پرورش میگو بر ویژگی های رویشی و زایشی درختان حرا (Avicennia marina) در منطقه تیاب استان هرمزگان است. برای این کار ابتدا دو توده شاهد و آلوده به پساب خروجی مزارع پرورش میگو انتخاب و در هر کدام، یک توده سه هکتاری مشخص شد و نمونه برداری به روش خط نمونه انجام گرفت. بدین ترتیب که در هر یک از توده ها، سه ترانسکت ۳۰۰ متری به صورت تصادفی- سیستماتیک پیاده شد و در هر ترانسکت، سه پلات ۱۰×۱۰ متری با فاصله ۱۵۰ متر از یکدیگر مشخص و ویژگی های رویشی و زایشی درختان حرای با ارتفاع بیشتر از ۱ متر اندازه گیری شد. مقایسه ویژگی های مورد بررسی با استفاده از آزمون تی استیودنت نشان داد که شادابی درختان حرا، میانگین ارتفاع درخت، طول تاج و تعداد نهال ها به ترتیب با مقادیر ۵۷/۲، ۵۳/۳ متر، ۵۳/۳ متر و ۵۵/۸ نهال در متر مربع در توده شاهد به طور معنی داری بیشتر از توده آلوده بود. نتایج بررسی مقدار فسفر و نیتروژن نیز نشان داد که مقدار نیتروژن و فسفر در رسوبات جنگل در توده آلوده به طور معنی داری بیشتر از مقدار آن در توده شاهد بود. هرچند تحقیقات بیشتری برای تایید عوامل کاهش دهنده رشد حرا لازم است، این پژوهش می تواند تاکیدی بر لزوم مطالعات بیشتر در خصوص مکان یابی صحیح و صدور مجوز احداث این مزارع و همچنین لزوم تضمین اقدامات موثر برای به حداقل رساندن تاثیر خروجی ها و فاضلاب حوضچه های پرورش میگو بر اکوسیستم های حرا باشد.

کلیدواژه ها

جنگل های حرا, خور تیاب, مواد مغذی, هرمزگان

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.