طراحی و اصلاح شبکه جاده های جنگلی به منظور توسعه گردشگری و روستایی در منطقه ارسباران
- سال انتشار: 1400
- محل انتشار: مجله جنگل ایران، دوره: 13، شماره: 4
- کد COI اختصاصی: JR_IJF-13-4_002
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 279
نویسندگان
دکتری مهندسی جنگل دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه تهران، کرج
استاد گروه جنگلداری و اقتصاد جنگل دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه تهران، کرج
استاد گروه جنگلداری و اقتصاد جنگل دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه تهران، کرج
دانشیار گروه جنگلداری و اقتصاد جنگل دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه تهران، کرج
استاد گروه مهندسی مکانیک ماشین های کشاورزی دانشکده مهندسی و فناوری کشاورزی، دانشگاه تهران، کرج
چکیده
توسعه گردشگری با برنامه ریزی اصولی جاده های دسترسی می تواند به مدیریت و توسعه روستاها در عرصه های طبیعی و مناطق حفاظتی کمک کند. این پژوهش با هدف برنامه ریزی و توسعه جاده های دسترسی به منظور دستیابی به مناطق گردشگری و روستایی به عنوان جاذبه های تفرجی در منطقه حفاظت شده ارسباران انجام گرفت. بدین منظور گزینه های شبکه جاده برای سه سناریوی مختلف به منظور دسترسی به مناطق تفرجی و روستاها در محیط ArcGIS طراحی و از جهات فنی، محیط زیستی و اقتصادی- اجتماعی ارزیابی شدند. در مرحله بعد شبکه جاده موجود با توجه به گزینه های بهینه طراحی شده اصلاح شد و در نهایت گزینه های اصلاح شده برای توسعه و مدیریت گردشگری در منطقه پیشنهاد شدند. بدین ترتیب واریانت های شبکه جاده موجود، شبکه جاده بهینه طراحی شده و شبکه جاده اصلاح شده ارزیابی و مقایسه شدند. از بین گزینه های طراحی شده، گزینه ۱۰ در سه سناریوی دسترسی به مناطق تفرجی و حداقل، متوسط و حداکثر روستاها به ترتیب با تراکم های ۱۷/۴، ۹۳/۴ و ۸۶/۵ متر در هکتار به عنوان گزینه بهینه برای اصلاح شبکه جاده موجود انتخاب شد. در نهایت شبکه جاده های اصلاح شده به ترتیب با تراکم های ۹۸/۳، ۶۶/۴ و ۵۵/۵ متر در هکتار و قابلیت دسترسی ۷/۷۲، ۱۹/۷۶ و ۳۳/۷۸ درصد برای این سه سناریو پیشنهاد شدند. با توجه به ارزیابی و مقایسه واریانت ها، شبکه جاده های بهینه طراحی شده و شبکه جاده های اصلاح شده وضعیت بهتری در مقایسه با شبکه جاده موجود نشان دادند. مدیریت و توسعه گردشگری با برنامه ریزی اصولی و توسعه جاده های دسترسی در منطقه ارسباران می تواند موجب رونق فعالیت های اقتصادی و بهبود توسعه روستاهای منطقه شود.کلیدواژه ها
ارسباران, برنامه ریزی, توسعه روستایی, شبکه دسترسی, گردشگریاطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.