تنوع گونه های درختی و شرایط تاج و تنه درخت به عنوان شاخص های پایش سلامت جنگل در حوزه آبخیز جنگلی ماسوله
- سال انتشار: 1400
- محل انتشار: مجله جنگل ایران، دوره: 13، شماره: 4
- کد COI اختصاصی: JR_IJF-13-4_008
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 250
نویسندگان
کارشناسی ارشد علوم زیستی جنگل، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل
استادیار گروه علوم و مهندسی جنگل، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل
استاد گروه علوم و مهندسی جنگل، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل
چکیده
این پژوهش با هدف تجزیه و تحلیل تنوع گونه های درختی و شرایط تاج و تنه درختان به منزله شاخص های سلامت جنگل در حوزه آبخیز جنگلی ماسوله در استان گیلان انجام گرفت. جمع آوری داده های میدانی با استفاده از نمونه برداری خوشه ای براساس روش پایش سلامت جنگل (FHM) صورت پذیرفت شد. در مجموع پنج خوشه شامل ۲۰ قطعه نمونه در توده جنگلی راش آمیخته در نظر گرفته شد. در داخل هر خوشه مشخصات کمی و کیفی درختان موجود مانند قطر برابرسینه، ارتفاع کل، قطر تاج، درصد خشکیدگی تاج و کیفیت تنه درختان بررسی و اندازه گیری شد. برای ارزیابی تنوع گونه های درختی، شاخص های تنوع، یکنواختی و غنای گونه ای در هر خوشه محاسبه شد. براساس نتیجه تجزیه واریانس، در سطح احتمال ۹۵ درصد اختلاف معنی داری در بین شاخص های مذکور در خوشه های اندازه گیری شده مشاهده نشد (۰۵/۰< P). بیشترین تنوع گونه های درختی در خوشه ۲ و کمترین آن در خوشه ۳ به دست آمد. بیشترین تغییرات در تنوع گونه های درختی در خوشه ۴ مشاهده شد. نتایج نشان می دهد که همه خوشه ها در منطقه پژوهش از نظر شاخص تنوع گونه های درختی شرایط خوبی دارند. مقدار خشکیدگی تاج درختان در برخی گونه ها متناسب با روند تغییرات قطر تاج بود و گونه های درختی شمشاد و خرمندی بیشترین درصد خشکیدگی تاج (در حدود ۱۷ درصد) را به خود اختصاص دادند. در خصوص کیفیت تنه درختان نیز بیش از ۸۰ درصد درختان در این توده جنگلی دارای درجه کیفی خوب هستند. نتیجه گیری نهایی آن است که وضعیت سلامت بوم سازگان بررسی شده از نظر سطح تنوع گونه های درختی و شرایط تاج و تنه درخت مطلوب است.کلیدواژه ها
پایش سلامت جنگل, جنگل راش آمیخته, ماسوله, نمونه برداری خوشه ایاطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.