استفاده از تصمیم گیری چند معیاره فازی در بهینه سازی برنامه ی درمان دارویی فشارخون بالا

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: نهمین کنفرانس بین المللی مهندسی صنایع و سیستم­ ها
  • کد COI اختصاصی: ICISE09_124
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 212
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

هیبت اله صادقی

استادیار ، گروه مهندسی صنایع، دانشگاه کردستان

سمین اربابی

دانشجو دکتری مهندسی صنایع، دانشگاه کردستان

چکیده

با توجه به اهمیت درمان دارویی در خدمات سلامت و تامین نیازهای بیماران، شناسایی درمان موثر از دیدگاه پزشکان امری مهم به نظر میرسد که باتوجه به ماهیت بیماریهای مزمن و تاثیرات آن، توجه به درمان دارویی در این زمینه اهمیت بیشتری پیدا میکند، لذا هدف از این مطالعه اولویت بندی داروهای موثر در درمان فشار خون بالا در افراد کمتر از ۵۵ سال میباشد. مطالعه حاضر از نوع توصیفی کاربردی بوده و از میان پزشکان دارای تخصص قلب و عروق انجام گردید. اولویت بندی داروهای موثر در درمان فشار خون با استفاده از روش تاپسیس فازی و به منظور جمع آوری داده ها از پرسشنامه استفاده گردید. برای تجزیه و تحلیل داده های جمع آوری شده و استفاده از روش تاپسیس فازی از نرم افزار اکسل استفاده شده است. داروهای دیورتیک، اسپیرونولاکتون، آلفابلاکر، بتابلاکر، مسدودکننده ی کانال کلسیم، مهارکننده های آنزیم تبدیلکننده آنژیوتانسین و مسدودکننده های گیرنده ی آنژیوتانسین در این مطالعه مورد بررسی قرار گرفته شده است. مسدودکننده های گیرندهی آنژیوتانسین دارای بالاترین اولویت بدست آمده است و در اولویتهای بعدی به ترتیب مهارکننده های آنزیم تبدیل کننده آنژیوتانسین، مسدود کنندهی کانال کلسیم، بتابلاکر، آلفابلاکر، اسپیرونولاکتون و دیورتیک قرار گرفتند. دقت حاصل از نتایج تاپسیس فازی در قیاس با توصیهی عمومی درمان فشار خون بالا مشابه به دست آمد که بیانگر دقت بالای روش تاپسیس فازی در رتبه بندی است. با توجه به دقت بالای این روش، میتوان از آن بهعنوان یک روش کمکی برای کمک به متخصصان در اولویت بندی گزینه های دارویی مورد استفاده قرار گیرد.

کلیدواژه ها

فشارخون بالا، منطق فازی، درمان دارویی، فرآیند تحلیل سلسله مراتبی، تاپسیس.

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.