بررسی اثر شرایط دمایی بر روی خصوصیات فیزیکی و شیمیایی اسانس بادرنجبویه

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: چهارمین همایش بین المللی گیاهان دارویی و کشاورزی پایدار
  • کد COI اختصاصی: MPSA15_011
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 161
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

پروین ارزه

کارشناسی ارشد شیمی اسانس ، دانشگاه آزاد اسلامی واحد سنندج

فریبرز نصری

دکترا شیمی تجزیه ، استاد دانشگاه آزاد اسلامی واحد سنندج

عبدالرحمان رحیمی

دکترا شیمی گیاهان دارویی ، استاد دانشگاه آزاد اسلامی واحد سنندج

منیژه ز ارعی

کارشناسی ارشد شیمی آلی ، دانشگاه آزاد اسلامی واحد سنندج، آموزشگاه علمی کاج کرمانشاه

شیوا یاریجانی

کارشناسی ارشد شیمی دارویی، غیرانتفاعی زاگرس کرمانشاه

سعید اله دادیان

کارشناسی مهندسی شیمی، آزمایشگاه شاخص صنعت مهام، اصفهان

چکیده

امروزه در بسیاری از کشورها اسانس ها به صورت سنتزی تهیه می گردند و استفاده از فرآورده های گیاهی از جملهاسانس ها در صنایع دارویی، غذایی، بهداشتی و آرایشی به صورت گسترده ای مورد توجه قرار گرفته است. روش هایمتعدد انبارداری به خصوص عامل دما بر عملکرد و مواد ثانویه یک محصول زراعی تاثیر بسیار زیادی دارد. در اینپژوهش به منظور بررسی اثر روش های خشک کردن (در سایه ،آفتاب و دماهای، ۴۰ ، ۵۰ و ۶۰ درجه سانتیگراد درآون) بر مقدار اسانس و ترکیبات اسانس بادرنجبویه، آزمایشی در قالب طرح کاملا تصادفی با ۳ تکرار انجام شد وفاکتورهای موثر در این گیاه مورد بررسی قرار گرفت. نتایج اسانس گیری نشان داد که بیشترین مقدار اسانس (۲ / ۰درصد) در خشک کردن در شرایط سایه بدست آمد در حالیکه کمترین مقدار آن (۰۸ / ۰ درصد) آفتاب بدست آمد.تمامی اجزای اسانس به غیر از سیترونلال و جرانیال (سیترال a) بطور معنی داری تحت تاثیر روش های خشک کردنقرار گرفتند. خشک کردن در شرایط آفتاب باعث کاهش عمده ترین ترکیبات موجود در اسانس یعنی سیترال شد درحالیکه جرانیل استات و سزکوئی ترپن ها از جمله آلفا هومولون و کاریوفیلن اکسید را افزایش داد. دمای ۴۰ درجهسانتی گراد آون باعث افزایش چشمگیر متیل چاویکول و همچنین متیل جرانات شد، در حالیکه میزان جرانیل استاتو سزکوئی ترپن های بتا کاریوفیلن، آلفا هومولون و کاریوفیلن اکسید را بطور چشمگیری کاهش داد. دماهای بالاتر آون(۵۰ درجه سانتی گراد و ۶۰ درجه سانتی گراد) اگر چه منجر به کاهش مقدار متیل چاویکول شدند ولی مقادیر ترکیبسیترال و سایر ترکیبات غالب موجود در اسانس را در حد بهینه حفظ نمودند.

کلیدواژه ها

بادرنجبویه، خشک کردن، اسانس، ترکیبات موجود

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.