گفتوگومندی سراسطوره های مسلط بر هنر دوره قاجار و نقش آن در تصویرگری شخصیت شیرین
- سال انتشار: 1398
- محل انتشار: فصلنامه زن در فرهنگ و هنر، دوره: 11، شماره: 2
- کد COI اختصاصی: JR_JWICA-11-2_002
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 182
نویسندگان
Archimyth, Dialogism, Visual Arts, Qajar Art, Shirin
Associate Professor of French and Latin Language and Literature, Shahid Beheshti University
Master of Crafts Department, Faculty of Art, Al-Zahra University
چکیده
سراسطورههای مسلط بر فرهنگ و هنر هر جامعه شکلدهنده گفتوگوهایی هستند که به جریانهای فرهنگی و خلق هنری در آن جامعه جهت میدهند. در دوره قاجار، ورود و ترویج سراسطوره فرنگ در ایران باعث به وجودآمدن تحولاتی شایسته توجه در حوزه فرهنگ و هنر شد. یکی از نمودهای پربسامد و تاثیرگذار چنین تحولی در تصویرگری و بهخصوص تصویرگری زنان مفهوم «دیگری» این دوره بود. ازاینرو، این پژوهش با انتخاب «شخصیت شیرین»، که شخصیتی با ظرفیت بالا برای «دیگری»شدن و «فرنگی»شدن در آن دوره بود، به مطالعه گفتوگومندی (باختینی) سراسطورههای مسلط بر هنر دوره قاجار پرداخت. این مطالعه در پی پاسخ به این پرسش شکل گرفت که در یک جامعه، که در یک زمان تحت تاثیر چند سراسطوره مختلف است، نحوه تاثیرگذاری سراسطورهها بر شکلگیری و تحولات یک ایکون اسطورهای کلان چگونه است؟ بدین منظور، بررسی تصاویر موجود از صحنه «آبتنی شیرین» بهمنزله پیکره مطالعاتی با روش تحلیلهای بینامتنی و بیناگفتمانی بدین نتیجه رسید که در دوره قاجار بین سه سراسطوره فرنگی، ایرانی و اسلامی گفتوگویی شکل گرفته که سراسطوره اسلامی در آن نقش میانجی دو سراسطوره دیگر و فراهمکننده مقدمات گفتوگو را برعهده داشته، اما درنهایت، باگذشت زمان و قوت گرفتن این گفتوگو، سراسطوره اسلامی از آن خارج شده است.کلیدواژه ها
Archimyth, Dialogism, Visual Arts, Qajar Art, Shirinاطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.