فراوانی و علل خطاهای دارویی دانشجویان کارورزی در عرصه پرستاری استان سیستان و بلوچستان

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: فصلنامه علوم مراقبتی نظامی، دوره: 10، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_MCS-10-1_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 310
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

کیمیا صباغ

Bachelor of nursing, student research committee, Iranshahr University of Medical Sciences, Iranshahr, Iran

نظر قنبرزهی

Instructor, Nursing Department , Iranshahr University of Medical Sciences, Iranshahr, Iran

نسترن حیدری خیاط

PhD, Nursing Department, Iranshahr University of Medical Sciences, Iranshahr, Iran

فرشید الازمنی نوده

PhD in Nursing, Assistant Professor, Critical Care Nursing Department, Faculty of Nursing, Aja University of Medical Sciences, Tehran, Iran

چکیده

مقدمه: خطاهای بالینی از مسائل مهم در محیط های مراقبت و سلامت است. دانشجویان پرستاری نیز ممکن است به علت تجربه و مهارت پایین بیشتر از پرستاران مرتکب خطا شوند. هدف: هدف از این مطالعه توصیفی تعیین فراوانی و علل مرتبط با بروز خطاهای دارویی دانشجویان کارورز پرستاری در استان سیستان و بلوچستان است. مواد و روش ها: این پژوهش از نوع مقطعی توصیفی بود. ۱۰۲ دانشجوی کارورز پرستاری ترم هفتم و هشتم استان سیستان و بلوچستان به روش سرشماری در مطالعه شرکت کردند. ابزار جمع آوری داده ها، پرسشنامه پژوهشگر ساخته سه بخشی شامل اطلاعات دموگرافیک، جزئیات مرتبط با خطای دارویی و علل خطاهایی دارویی بود. تحلیل داده ها با نرم افزار آماری SPSS نسخه ۱۹ و با آمار توصیفی شامل میانگین و انحراف معیار و آمار استنباطی مانند آزمون یو من ویتنی کای اسکوئر، کروسکال والیس انجام شد. یافته ها: ۷۹ دانشجوی کارورز (۲/۷۷ درصد)، خطای دارویی را گزارش کردند. خطای ناشی از ناآشنایی با نام تجاری داروها (۱/۴۴ درصد)، زمان تجویز اشتباه دارو (۳/۳۷ درصد) و دادن داروی کشیده شده در سرنگ بدون کنترل کاردکس و یا دستور پزشک (۳۳/۳ درصد) شایع ترین انواع خطاهای دارویی بود.  خوانا نبودن خط پزشک (۵۸/۸ درصد) شایع ترین علت بروز خطا بود. نتیجه گیری: اغلب دانشجویان پرستاری کارورزی در عرصه خطاهای دارویی را گزارش کردند که این یک زنگ خطر است. برگزاری دوره های پیش کارورزی جهت مرور دسته های دارویی، نام های تجاری و محاسبه دوز داروها و آشنایی با دستورات پزشک جهت پیشگیری از بروز خطا الزامی است.

کلیدواژه ها

Keywords: Internship, Medication Error, Nurse, Nursing Student, پرستار, دانشجوی پرستاری, خطای دارویی, کارورزی در عرصه

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.