بررسی جایگاه و تعاملات انسان، طبیعت و معماری در باغ شازده (شاهزاده) ماهان کرمان

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: فصلنامه معماری شناسی، دوره: 6، شماره: 26
  • کد COI اختصاصی: JR_ARCH-6-26_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 211
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سلمان نقره کار

استادیار، دانشکده معماری و شهرسازی، دانشگاه تربیت دبیر شهید رجایی تهران، ایران

مهدی معافی گور

دانشجوی کارشناسی پیوسته، دانشکده معماری و شهرسازی، دانشگاه تربیت دبیر شهید رجایی تهران، ایران

امیرحسین شیردل

دانشجوی کارشناسی پیوسته، دانشکده معماری و شهرسازی، دانشگاه تربیت دبیر شهید رجایی تهران، ایران

چکیده

باغ ایرانی نمونه ای بارز از تبلور و تجلی فرهنگ ، باور و تفکر حکیمانه و خردمندانه از جهان بینی اسلامی را روشن می سازد. ترکیب رندانه و هوشمندانه عناصر باغ ایرانی (همچون گیاهان، آب و...) سعی در تصویر سازی معماران از بهشت دارد. این پژوهش به عنوان هدف اصلی قصد دارد با بهره گیری از قرآن کریم ، بررسی و بازبینی و برداشت از مفاهیم اسلامی به رابطه انسان ، طبیعت و معماری در باغ سازی ایرانی بپردازد ، که برای بررسی دقیق تر باغ شازده ماهان کرمان را به عنوان نمونه مطالعاتی انتخاب نمودیم. این باغ بهترین الگو منظر سازی در کشور می باشد و محصول تعامل دو طرفه انسان با طبیعت است. پژوهش حاضر به صورت تفسیری – تاریخی است که اطلاعات جمع آوری شده به روش توصیفی - تحلیلی تجزیه و تحلیل شده است و با بهره گیری از اسناد کتابخانه ای ، مطالعات میدانی و بررسی مقالات ، کتب این حوزه و نظریه اندیشمندان در تلاش است که به این سوالات پاسخ دهد : برای پاسخ دهی و احترام به نیاز های آدمی ودرعین حال توجه به طبیعت و معماری فضا چه تدبیری می توان اندیشید ؟ و آیا معماری باغ ایرانی مبتنی بر حواس وروح آدمی هست ؟نتایج کلی پژوهش گویا آن است که باغ ایرانی با توجه به معماری صوت که ناشی از صدای آب و پرندگان و ... ، و انتخاب به جا و مناسب گیاهان خاص است ، زیبایی همراه با آرامشی را به وجود می آورد. باغ های شازده ماهان دارای هویت معماری ایرانی – اسلامی است که اصولی چون محرمیت ، امنیت ، نظم ، تعادل ، حس دعوت کنندگی و...در آن نمایان است و نیازهای روانی ، فیزیکی ومعنوی انسان را برطرف می کند.

کلیدواژه ها

انسان ، طبیعت ، معماری ، باغ ایرانی، باغ شازده ماهان، حکمت اسلامی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.