تاثیر آبیاری با پساب مغناطیسی بر خصوصیات شیمیایی خاک، بهره وری آب و جذب فلزات سنگین ذرت

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: مجله تحقیقات آب و خاک ایران، دوره: 54، شماره: 6
  • کد COI اختصاصی: JR_IJSWR-54-6_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 135
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مجتبی خوش روش

گروه مهندسی آب، دانشکده مهندسی زارعی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ساری، ایران.

مسعود پورغلام آمیجی

گروه مهندسی آبیاری و آبادانی، دانشکدگان کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه تهران، کرج، ایران.

چکیده

این پژوهش به منظور بررسی اثرات استفاده از پساب تصفیه شده مغناطیسی بر خصوصیات شیمیایی و فلزات سنگین خاک و بهره وری آب و جذب فلزات سنگین گیاه ذرت انجام شده است. برای انجام پژوهش، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک کامل تصادفی با سه تکرار در دو فصل کشت (سال های ۱۴۰۰ و ۱۴۰۱) در شهرستان بابلسر انجام شده است. تیمارها شامل آبیاری با آب چاه، آبیاری با اختلاط ۲۵ درصد پساب و ۷۵ درصد آب چاه، آبیاری با اختلاط ۵۰ درصد پساب و ۵۰ درصد آب چاه، آبیاری با اختلاط ۷۵ درصد پساب و ۲۵ درصد آب چاه و آبیاری با ۱۰۰ درصد پساب در شرایط اعمال میدان مغناطیسی و بدون میدان مغناطیسی بود. نتایج نشان داد که اثر آب آبیاری و اختلاط آب و پساب بر هدایت الکتریکی، املاح و فلزات سنگین خاک در عمق های مختلف در سطح احتمال یک درصد معنی دار شد. به طور متوسط، آبیاری با آب مغناطیسی باعث کاهش ۰۵/۳۳ درصدی هدایت الکتریکی، کاهش ۴۵/۳۷ درصدی سرب و کاهش ۲۸/۶۵ درصدی مقدار کادمیوم خاک شد. نتایج بهره وری آب ذرت نشان داد که اثر آب آبیاری و اختلاط آب و پساب بر بهره وری های بیولوژیکی، فیزیکی، علوفه تر و علوفه خشک معنی دار شد و مقادیر بهره وری های بیولوژیکی و فیزیکی، علوفه تر و خشک را به ترتیب ۵۱/۱۱، ۹۲/۱۰، ۷۸/۱۲ و ۶/۱۴ درصد نسبت به پساب غیرمغناطیسی افزایش داد. همچنین با استفاده از آب مغناطیسی غلظت فلزات سرب، کادمیوم، روی و نیکل در دانه گیاه ذرت به ترتیب ۸۴/۱۹، ۷۶/۱۹، ۴۸/۱۵ و ۰۱/۲۳ درصد کاهش یافت. استفاده از فناوری مغناطیسی، امکان بهره برداری بهینه از آب های غیرقابل استفاده را فراهم می کند و باعث افزایش عملکرد و بهره وری گیاهان می شود. همچنین، این فناوری می تواند در کاهش تجمع فلزات سنگین در خاک و گیاه ذرت با استفاده از پساب ها موثر باشد.

کلیدواژه ها

اختلاط آب و پساب, امنیت غذایی, بهبود کیفیت آب, فن آوری مغناطیسی, منابع آب

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.