بررسی رابطه تعارض های دوپاره خود و خوردن هیجانی با میانجیگری شفقت به خود در زنان دچار اضافه وزن

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: نشریه روان پرستاری، دوره: 11، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_IJPN-11-3_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 145
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

شیوا محمودی حمیدی

PhD student in Psychology, Department of Psychology, Semnan Branch, Islamic Azad University, Semnan, Iran

سید ابوالقاسم مهری نژاد

(Corresponding Author): Associate Professor, Department of Psychology, Faculty of Education Sciences and Psychology, Alzahra University, Tehran, Iran.

آمنه معاضدیان

Assistant professor, Department of Psychology, Semnan branch, Islamic Azad university, Semnan, Iran

چکیده

مقدمه: یکی از متغیرهای که به شدت با اضافه وزن ارتباط دارد، خوردن هیجانی است. هدف پژوهش حاضر بررسی رابطه تعارض­های دوپاره خود و خوردن هیجانی با میانجیگری شفقت به خود در زنان دچار اضافه وزن بود. روش کار: روش پژوهش توصیفی-همبستگی بود. جامعه آماری را  زنان با دامنه سنی ۲۰-۵۰ سال دانشگاه­های سطح شهر تهران دچار اضافه وزن تشکیل می­دادند. تعداد ۴۹۶ نفر به روش نمونه­گیری دردسترس به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار پژوهش شامل مقیاس خوردن هیجانی (EES)، فرم کوتاه مقیاس شفقت به خود (SCS-SF) و پرسشنامه تعارض­های دوپاره ((FSCR بود. برای تحلیل داده­­ها از روش معادلات ساختاری در نرم­افزارهای SPSS نسخه ۲۵ و AMOS نسخه ۲۴ استفاده شد. یافته­ ها: نتایج بیانگر برازش مدل پیشنهادی پژوهش بود (۰۶/۰=RMSEA). نتایج نشان داد که مولفه­های خود مطمئن و خود متنفر اثر مستقیم معناداری بر خوردن هیجانی ندارند (۰۵/۰< P)، اما به ترتیب با اندازه اثرهای ۰۶/۰- و ۰۷/۰ اثر غیرمستقیم معناداری بر خوردن هیجانی با میانجی­گری شفقت به خود دارند (۰۵/۰> P). همچنین نتایج نشان داد که اثر مستقیم و غیر مستقیم خودناکافی بر خوردن هیجانی به ترتیب با اندازه اثرهای ۲۴/۰ و ۲۴/۰ معنادار است (۰۵/۰> P).  نتیجه­ گیری: در نظر گرفتن شفقت به خود با توجه به نقش تعارض­های دوپاره، می­تواند به تبیین خوردن هیجانی در زنان دچار اضافه وزن کمک کند.

کلیدواژه ها

Overweight, self-split conflicts, emotional eating, women, self-compassion, اضافه وزن, تعارض های دوپاره خود, خوردن هیجانی, زنان, شفقت به خود

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.