زیبایی شناسی و مرگ در رمان ملکوت بهرام صادقی

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: دوفصلنامه زبان و ادبیات فارسی، دوره: 31، شماره: 94
  • کد COI اختصاصی: JR_JPLL-31-94_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 138
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سینا بشیری

Shahid Beheshti University

قدرت الله طاهری

Shahid Beheshti University

چکیده

در هنر و ادبیات مدرن، با بذل توجه به مضامین منفی­ و نامتعارف فلسفی که نقش مهمی در زیبایی­ شناسی کلاسیک برعهده نداشتند، مبانی زیبایی ­شناسی نوین متحول شد. «مرگ» یکی از مولفه­ هایی است که برمبنای اندیشه­ های مکاتب اگزیستانسیالیسم و پساساختارگرایی، عنصر محوری ادبیات مدرن شناخته می ­شود. در رمان مدرن، مرگ هم ازمنظر محتوایی و هم ازنظر زبان شناختی و هنری در ساختار و بافت داستان نقش اساسی ایفا می­ کند و بسیاری از وجوه زیبایی­ شناختی رمان حول محور آن می­ گردد. صادقی، در جایگاه یکی از نویسندگان پیشرو ایران، در رمان ملکوت، «مرگ» را موضوع داستان قرار داده و بسیاری از جنبه ­های ادبی اثرش را پیرامون این مفهوم طرح کرده است. در این پژوهش، با بهره­گیری از روش توصیفی تحلیلی، وجوه زیبایی­ شناختی مرگ در رمان ملکوت بررسی شده که به دیگر مولفه ­های زیبایی­ شناسی مدرن گره خورده است. یافته­ های پژوهش نشان می­ دهد که رابطه مرگ با دیگر مولفه­ های زیبایی شناختی مدرن چون تناقض، غیاب، و ابهام منجربه اهمیت یافتن جنبه ­های تاریک هستی و همچنین امتناع اثر از معیارهای زیبایی ­شناسی کلاسیک و متعارف شده است.

کلیدواژه ها

Malakut, Bahram Sadeghi, Death, Aesthetics, Paradox, Silence., ملکوت, بهرام صادقی, مرگ, زیبایی شناسی, تناقض, سکوت.

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.