ارزیابی ارزش زراعی و مصرف (VCU) دو رقم جدید خارجی پنبه در سه منطقه بیرجند، داراب و مغان

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: مجله پژوهش های به زراعی، دوره: 14، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_JCPR-14-3_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 316
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

آیدین حمیدی

دانشیار

محمود رحمانی

استادیار

حسین صادقی

دانشیار

سامان شیدایی

استادیار

عنایت رضوانی خورشیدی

دانشیار

مریم نجفیان

استادیار

عاطفه خندان

محقق

احمد محرابی

محقق

اکرم نورانی

کارشناس تحقیقات

محسن آرزمجو

کارشناس ارشد

صادق هاشم زهی

کارشناسی ارشد

سیاوش کریمی مزیدی

محقق

مهرداد اسماعیلی

ارشد

محمدحسن حکمت

ارشد

محمدعلی انصاری

کارشناس ارشد

شهاب سرافزاری

ارشد

محمد نوری

محقق

شاپور علیزاده

محقق

جبرائیل تقی نژاد گیگلو

استاد راهنما

اکرم مهاجر عباسی

محقق

زرین منفرد

کارشناس

مسعود حکیمی

کارشناس ارشد

رابعه رضائیان

کارشناس ارشد

چکیده

به­ منظور ارزیابی ارزش زراعی و مصرف (VCU) دو رقم جدید خارجی (یونانی) پنبه تار متوسط : ماکسا و لئون در سال­۱۳۹۷، آزمایشی  به صورت بلوک ­های کامل تصادفی با ۴ تکرار در سه استان خراسان جنوبی (بیرجند)، فارس(داراب)، و اردبیل (مغان) انجام شد. ارقام شاهد آزمایش ارقام اصلاح شده متداول تجاری ایرانی پنبه تار متوسط شامل: ورامین و خرداد(استان­ خراسان­ جنوبی)، بختگان و گلستان (استان فارس) و ورامین و مهر (استان اردبیل) بودند. براساس دستورالعمل ملی آزمون تعیین ارزش زراعی ارقام پنبه صفات ارزیابی شده در این آزمون­ ها شامل: ۱-عملکرد وش(کیلوگرم در هکتار)، ۲-زودرسی، ۳-تعداد قوزه هر بوته، ۴-وزن قوزه، ۵- کیل الیاف، ۶- طول الیاف، ۷- ظرافت الیاف، ۸-کشش الیاف، ۹- استحکام الیاف و۱۰- یکنواختی الیاف بودند. براساس نتایج آزمایش ­ها در استان خراسان ­جنوبی (بیرجند) ارقام جدید یونانی ماکسا و لئون به­ ترتیب ازلحاظ زودرسی و یکنواختی الیاف از برتری نسبت به ارقام شاهد برخوردار بودند. ارقام شاهد در استان فارس(داراب) زودرس­تر از ارقام جدید خارجی ماکسا و لئون بودند. همچنین ارقام ماکسا و لئون از لحاظ تعداد قوزه نسبت به ارقام شاهد برتر بوده و رقم ماکسا نیز به­ لحاظ یکنواختی و کشش الیاف برتر از ارقام شاهد بود. براساس نتایج این تحقیق در استان اردبیل (مغان) رقم جدید خارجی لئون ازنظر، عملکرد وش، شاخص زودرسی و وزن قوزه و رقم ماکسا ازنظر تعداد قوزه برتر از ارقام شاهد بودند. همچنین رقم شاهد ورامین و رقم لئون نیز به ­لحاظ طول الیاف برتر از دیگر ارقام ارزیابی شده بودند. بنابراین، رقم خارجی جدید پنبه لئون قابل توصیه برای کشت به ­عنوان رقم جدید پنبه در استان اردبیل (مغان) می­باشند.

کلیدواژه ها

پنبه, آزمون تعیین ارزش زراعی, عملکرد وش, اجزای عملکرد وش

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.