بررسی حد بلوغ از منظر فیض کاشانی و مقایسه آن با قول مشهور و دیدگاه فقهای

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: فصلنامه مطالعات فقه اقتصادی، دوره: 5، شماره: 5
  • کد COI اختصاصی: JR_EJS-5-5_017
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 143
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سارا سهل البیع

دانشجوی دکتری فقه و مبانی حقوق اسلامی، دانشکده الهیات، واحد تهران شمال، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران.

فهیمه ملک زاده

دانشیار گروه حقوق خصوصی، واحد تهران شمال، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران.

یونس واحدیاریجان

استادیار گروه فقه و مبانی حقوق اسلامی، دانشکده الهیات، واحد تهران شمال، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران.

چکیده

زمینه و هدف: در این مقاله ضمن بیان نظرات موافقان و مخالفان فیض، نقاط ضعف و قوت هر یک از ادله بیان و سعی شده است دیدگاه­ های فیض با مقتضیات زمان منطبق و راهکار عملی در تدوین قانون مدنی ارائه شود. مواد و روش ­ها: این تحقیق از نوع نظری است و روش آن به­ صورت توصیفی-تحلیلی و ابزار گردآوری اطلاعات نیز به ­صورت کتاب­خانه ای است. ملاحظات اخلاقی: در تمام مراحل نگارش پژوهش حاضر، ضمن رعایت اصالت متون، صداقت و امانت­داری رعایت شده است. یافته ­ها: برخلاف دیدگاه مشهور که سن بلوغ را ۹ و ۱۵ سالگی می­داند، فیض نظریه نسبی بودن سن بلوغ را ارائه کرد. او معتقد بود که سن بلوغ نسبت به افراد و تکالیف مختلف متفاوت است. نتیجه: سن تکلیف در عبادات را می­توان به مرجع فقهی مربوطه سپرد؛ اما در امور مالی وکیفری و قابلیت ازدواج، جهت صدور احکام قضایی و حقوقی، سن ۱۸ سال پیشنهاد می­شود. از طرفی سن ۱۸ سال سنی است که تمامی سن­های گفته­ شده توسط فقها و مذاهب اسلامی(از ۹ تا ۱۷ سال) را پوشش می­دهد. هم­چنین ۱۸ سالگی سنی پذیرفته ­شده در بسیاری از جوامع است و کاربرد موفقی داشته است.

کلیدواژه ها

"سن, " بلوغ, " معیار, " فیض کاشانی, " نظر مشهور"

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.