مدل علی روابط ادراک از بهزیستی دانشگاه بر نشاط ذهنی دانشجویان با توجه به نقش رابطه ای جهت گیری هدف تحصیلی

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: فصلنامه مدیریت و برنامه ریزی در نظام های آموزشی، دوره: 16، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_MPES-16-2_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 155
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

رضا فتحی

پژوهشگاه مواد و انرژی

احمد رستگار

دانشیار، گروه علوم تربیتی، دانشگاه پیام نور، تهران، ایران

محمد حسن صیف

دانشگاه پیام نور تهران

چکیده

هدف: نشاط ذهنی دانشجویان بعنوان یکی از مولفه های مهم روان شناسی مثبت نگر دارای پیامدهای مثبت و مطلوبی نظیر ارتقاء سلامت روان، پیشرفت تحصیلی و بهبود کیفیت زندگی تحصیلی می باشد. لذا پژوهش حاضر با هدف ارائه مدل علی روابط ادراک از بهزیستی دانشگاه بر نشاط ذهنی دانشجویان با توجه به نقش واسطه ای اهداف پیشرفت در میان دانشجویان دانشگاه پیام نور جهرم انجام شد. مواد و روش ها: این پژوهش از نظر شیوه اجرا توصیفی از نوع همبستگی و از منظر هدف کاربردی می باشد. برای این منظور۳۲۴ نفر(۲۱۴زن، ۱۱۰مرد)از دانشجویان دانشگاه پیام نور به روش نمونه گیری طبقه ای نسبی انتخاب و به پرسشنامه ی خودگزارشی متشکل از خرده مقیاس های بهزیستی دانشگاه(کانیو، الانن، لینتونن و ریمپلا، ۲۰۰۲)، نشاط ذهنی(ریان و فردریک، ۱۹۹۷) واهداف پیشرفت(میدلتن و میگلی، ۱۹۹۷)پاسخ دادند. ضمنا قابلیت اعتماد مقیاس ها براساس ضریب آلفای کرونباخ بررسی و تایید گردید. جهت تجزیه و تحلیل داده ها نیز از ضریب همبستگی پیرسون و روش تحلیل مسیر بوسیله نرم افزار لیزرل استفاده گردید.بحث و نتیجه گیری: یافته ها نشان داد که مولفه های بهزیستی دانشگاه(شرایط دانشگاه، روابط اجتماعی، روش های خودشکوفایی، وضع سلامت)از طریق واسطه گری مولفه های اهداف اجتناب –عملکرد، اهداف رویکرد- عملکرد به صورت غیرمستقیم و منفی نشاط ذهنی دانشجویان را تحت تاثیر قرار می دهد. از طرفی براساس نتایج، متغیر بهزیستی دانشگاه از طریق واسطه گری اهداف تبحری نشاط ذهنی را به صورت غیرمستقیم و مثبت تحت تاثیر قرار می دهد. بر اساس یافته ها بیشترین اثر مستقیم بر نشاط ذهنی دانشجویان مربوط به متغیر اهداف اجتناب-عملکرد و بشترین اثر غیر مستقیم بر نشاط ذهنی دانشجویان مربوط به روش های خودشکوفایی می باشد. همچنین بر اساس یافته ها ۳۶ درصد از واریانس نشاط ذهنی دانشجویان توسط مولفه های بهزیستی دانشگاه و اهداف پیشرفت تبیین می گردد. بررسی شاخص های برازندگی نشان داد که مدل پیشنهادی پژوهش با داده های گردآوری شده از دانشجویان پیام نور دارای برازش نسبتا مناسبی می باشد. بر اساس این یافته ها توجه به مولفه های بهزیستی دانشگاه می تواند زمینه گرایش دانشجویان به سمت الگوهای سازگار هدف گزینی تحصیلی را فراهم نماید و در نتیجه بستر بهبود نشاط ذهنی دانشجویان فراهم می گردد.

کلیدواژه ها

بهزیستی دانشگاه, اهداف پیشرفت, نشاط ذهنی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.