طبقه بندی کاربری اراضی و محاسبه تغییرات سال های ۱۳۷۹ تا ۱۴۰۱ (مطالعه موردی: شهرستان رامسر)
- سال انتشار: 1402
- محل انتشار: هجدهمین همایش ملی جغرافیا و محیط زیست
- کد COI اختصاصی: HAMYARCONF18_010
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 345
نویسندگان
دانشجوی کارشناسی ارشد برنامه ریزی منطقه ای دانشگاه گیلان
دانشیار مهندسی شهرسازی دانشگاه گیلان
استادیار مهندسی شهرسازی دانشگاه علم و صنعت ایران
مدرس گروه شهرسازی دانشگاه گیلان
چکیده
بررسی تغییرات کاربری اراضی به برنامه ریزان منطقه ای به منظور پیش بینی تغییرات آتی در منطقه و برنامه ریزی مطلوب کمک خواهد نمود. تغییرات کاربری اراضی در اثر تقابل جوامع انسانی و محیط زیست ایجاد می گردد. این تغییرات می تواند به نفع افزایش ساخت و سازها و تخریب منابع طبیعی باشد. سنجش از دور ابزاری است که می توان با بکارگیری آن طبقه بندی کاربری اراضی در یک منطقه را انجام داد و تغییرات کاربری اراضی را مورد بررسی قرار داد. در این پژوهش تصویر ماهواره ای لندست۵ با سنجندهTM برای سال ۱۳۷۹ و تصویر ماهواره ای لندست۸ با سنجندهOLI برای سال ۱۴۰۱ با قدرت تفکیک مکانی ۳۰ متر از سایت USGS تهیه گردید. این تصاویر، سطح۲ از مجموعه۲ بوده اند و تصحیح هندسی، تصحیح رادیومتریکی و اتمسفری شده اند. در نرم افزار ENVI ۵.۶، تصاویر ماهواره ای سال های ۱۳۷۹ و ۱۴۰۱ با استفاده از روش ماشین بردار پشتیبان طبقه بندی گردیدند، سپس نقشه های کاربری اراضی سال های ۱۳۷۹ و ۱۴۰۱ در نرم افزار Arc GIS ۱۰.۸ وارد گردیدند و مساحت هر کدام از پهنه های کاربری اراضی محاسبه شد و تغییرات کاربری اراضی طی این بازه زمانی مورد بررسی قرار گرفت. نتایج حاصل شده از طریق ماتریس خطا برای سال های ۱۳۷۹ و ۱۴۰۱ به ترتیب دارای دقت کلی ۹۶.۰۶% و ۹۵.۵۰% و ضریب کاپا برابر با ۹۵.۰۵% و ۹۴.۳۷% می باشد که در محدوده قابل قبول است. در این بازه زمانی تغییرات کاربری اراضی ساخته شده ۶۱.۱۴ درصد و اراضی کشاورزی و باغات ۱۴.۷۷ درصد رشد مثبت و تغییرات کاربری اراضی مرتعی ۲.۱۶ درصد، اراضی جنگلی ۷.۳۹ درصد و اراضی بایر ۶.۱۷ درصد رشد منفی داشته اند. بیشترین درصد تغییرات را اراضی ساخته شده داشته است که دلیل آن، تغییر اراضی کشاورزی و باغات به اراضی ساخته شده می باشد و از دلایل رشد منفی اراضی جنگلی و رشد مثبت اراضی کشاورزی و باغات نیز تغییر اراضی جنگلی به اراضی کشاورزی و باغات می باشد.کلیدواژه ها
تغییرات کاربری زمین، روش ماشین بردار پشتیبان، سنجش از دور، طبقه بندی کاربری زمیناطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.