ارزیابی مشکلات و راهکارهای مناسب مدیریت ساخت در بافت های ناکارآمد شهری (بافت فرسوده شهری)؛ مطالعه موردی: شهر ساری

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: فصلنامه پژوهش های علوم جغرافیایی ، معماری و شهرسازی، دوره: 5، شماره: 42
  • کد COI اختصاصی: JR_GAU-5-42_008
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 240
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فاطمه عنایتی

دانش آموخته کارشناسی ارشد مهندسی عمران گرایش مدیریت ساخت پروژه

امید لطفی عمران

استادیار گروه مهندسی عمران موسسه آموزش عالی طبری بابل

لیلا کلانی ساروکلایی

استادیار گروه مهندسی عمران موسسه آموزش عالی طبری بابل

چکیده

نظر به اهمیت وجود گسترده ی بافت های فرسوده و ناکارآمد شهری در ایران، لزوم توجه به این بافت ها از منظر کالبدی، اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی، زیست محیطی و ... دو چندان می شود. هدف اصلی این تحقیق، طرح راهکارهای واقعی و عملی در مدیریت بهسازی بافت های ناکارامد فرسوده ی شهری با مطالعه موردی بر روی بافت های فرسوده شهرستان ساری می باشد. روش تحقیق در این پایان نامه به صورت توصیفی- تحلیلی و استفاده از پرسشنامه در مقیاس لیکرت بوده است. بدین منظور ابتدا با استفاده از برداشت های میدانی و بازدید منطقه ای، شرایط موجود بافت فرسوده در شهرستان ساری مصورسازی و ثبت گردید. پس از آن با انجام مطالعات کتابخانه ای و تهیه ی گزارشات مهندسین مشاور، طرح جامعه شهرو طرح بافت فرسوده مطالعه و اطلاعات لازم خلاصه نویسی گردید. سپس با انجام مصاحبه در قالب پرسش و پاسخ آزاد با ۱۰ نفر از خبرگان، پرسشنامه ای با ۱۵سوال طرح و بین ۲۵نفر توزیع گردید. بر اساس نتایج آزمون فریدمن و تحلیل،SWOT از نظر جامعه آماری تحقیق، در میان نقاط قوت مربوط به بافت های فرسوده شهر ساری، عوامل داشتن شاخص هویت در کوچه ها، غنای فرهنگی ساکنین بافت مانند ماندگاری ویژگی های آیینی (مراسم محرم و ...)، داشتن لهجه مخصوص و وجود کاربری های متفاوت در مجاور هم (وجود کاربری های مختلط)، به ترتیب با کسب امتیاز میانگین وزنی ۹، ۹/۸۵ و ۸/۵۶ تاثیرگذارترین عوامل در ساماندهی بافت های فرسوده این شهر به شمار میروند. همچنین عوامل نبود مراکز اجتماعی در محدوده بافت فرسوده، فرسودگی بناها و کمبود خدمات محله ای در محدوده بافت به ترتیب با کسب امتیاز میانگین وزنی ۹/۳۳، ۱۰و ۸/۶۱ دتاثیر گذارترین عوامل ضعف در ساماندهی بافت های فرسودهیاین شهر به حساب میآیند. از طرفی در میان فرصت های فراروی بافتهای فرسوده شهر ساری ، عوامل توسعه اقتصادی و افزایش درآمد بر پایه ی استفاده ی بهینه از محورهای تجاری، وجود قطعات بایر پراکنده در اراضی شمالی و جنوبی و دسترسی پیاده ساکنین به انواع کاربری ها و خدمات شهری به ترتیب با کسب امتیاز میانگین وزنی ۷۵/۷، ۸/۶۱ و ۷/۲۸۳ تاثیرگذارترین عوامل در ساماندهی بافت های فرسوده این شهر به شمار میروند. همچنین در میان تهدیدهای فراروی بافت های فرسوده شهر ساری، عوامل از بین رفتن سرزندگی در محلات قدیمی، غالب شدن فرهنگ غربی و فراموش شدن مراکز مذهبی و نیز از بین رفتن کیفیت ابنیه به ترتیب با کسب امتیاز میانگین وزنی ۲۵/۸، ۸/۴۸۳و ۷/۲۱۶ تاثیرگذارترین عوامل تهدید زا در ساماندهی بافت های فرسودهی این شهر به حساب می آیند.

کلیدواژه ها

اولویت بندی، بافت فرسوده شهری، مدیریت ساخت، روش SWOT

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.