بررسی تطبیقی تکنیک ساخت اوریگامی در معماری و طراحی لباس

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: فصلنامه پژوهش های علوم جغرافیایی ، معماری و شهرسازی، دوره: 4، شماره: 32
  • کد COI اختصاصی: JR_GAU-4-32_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 311
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سیده مریم مجتبوی

عضو هیئت علمی گروه معماری، موسسه آموزش عالی فردوس، مشهد، ایران (نویسنده مسئول)

فریناز واسعی

دانشجوی کارشناسی ارشد، گروه معماری، موسسه آموزش عالی فردوس، مشهد، ایران

چکیده

مابین دو هنر طراحی معماری و طراحی لباس فاکتورهای مشترکی وجود دارد و هر دو هنر، به طور مستقیم با انسان سروکار دارند؛ لذا ارتباطی قوی بین این دو حوزه شکل گرفته است. اوریگامی یکی از تکنیک-های ساخت در هر دو حوزه معماری و طراحی لباس است و با ویژگی هایی نظیر استحکام ساختاری، پویایی و انعطاف پذیری منجر به ایجاد یک ساختار قوی و کارآمد در طراحی شده است. معرفی تکنیک های مشترک و اثرگذاری چون اوریگامی موجب دستیابی به خلاقیت و ارائه راهکارهایی در زمینه تجربه های نو به طراحان در هر دو رشته خواهد شد و ضرورت این تحقیق را اثبات می کند. روش پژوهش حاضر، توصیفی و تحلیلی و شیوه گردآوری اطلاعات، اسنادی و ابزار تحقیق شامل کتاب، مقاله، عکس و منابع الکترونیکی است. هدف اصلی این پژوهش بررسی جایگاه اوریگامی به عنوان ایده ای مشترک در طراحی معماری و طراحی لباس، با استفاده از مقایسه تطبیقی بین این دو حوزه می باشد. به همین جهت به بررسی اوریگامی در هر دو رشته هنری، از طریق مقایسه نمونه ها پرداخته شده است تا به سوالات زیر پاسخ داده شود. ایده های مشترک بین دو حوزه معماری و طراحی لباس چیست؟ انواع اوریگامی در طراحی لباس و معماری چگونه ظاهر شده اند؟ یافته های پژوهش بیانگر این هستند که معماری و طراحی لباس به طور کلی در چهار حوزه کاربرد، مفاهیم، سبک (مد) و تکنیک های ساخت و اجرا با هم مشترک هستند. تکنیک ها و روش های ساخت، در فرآیند تولید اثر، نقش اساسی و مهمی بر عهده دارند که در سال های اخیر همین تکنیک ها در معماری هم منبع الهام طراحی سازه های پارچه وار شده و هم باعث شکل گیری بناهای پیچیده تر و سیال تری به نسبت گذشته شده اند.

کلیدواژه ها

طراحی معماری، طراحی لباس، ایده های مشترک، اوریگامی، تکنیک و روش ساخت

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.