فرهنگ کنایات فارسی دیوان نظمی تبریزی

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: اولین همایش بین المللی فرهنگ و ادبیات فارسی
  • کد COI اختصاصی: PLCCONF09_018
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 116
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

هادی رامش

گروه ادبیات و علوم انسانی، دانشکده ادبیات، دانشگاه شهید مدنی آذربایجان

صابر جمالی

گروه ادبیات و علوم انسانی، دانشکده ادبیات، دانشگاه پیام نور مرکز مراغه

مهدی سیابانی صدر

گروه ادبیات و علوم انسانی، دانشکده ادبیات، دانشگاه شهید مدنی آذربایجان

وحید ایمان زاده

گروه ادبیات و علوم انسانی، دانشکده شهید باکری، دانشگاه پیام نور مرکز تبریز

چکیده

علی نظمی تبریزی متخلص به «نظمی» از شاعران معاصر و پیشکوت قلمرو زبان و ادبیات فارسی به شمار می آید که درسال ۱۳۰۶ هجری خورشیدی در شهر تبریز متولد شد و سرودن شعر را از شانزدهسالگی آغاز کرد. نظمی شاعریغزل سرا محسوب میشود ولی در قالب های دیگر شعری مانند مثنوی، رباعی و تکبیت نیز طبع آزمایی کرده است. ویهماکنون رئیس گروه ادبی «بز م سخن» در تبریز است. پژوهش حاضر به تحقیق در حوزه کنایات فارسی در دیوان نظمی می پردازد تا از این طریق گامی در زیبایی شناختی بلاغی و کنایی شعر او برداشته شود و قدرت به کارگیری شاعردر این صنعت شعری و میزان تقلید وی از قدما بر خوانندگان روشن گردد. کنایه از آرایه هایی است که در حیطهصورخیال جای میگیرد و در کتب بلاغی در جایگاه چهارم صورخیال معرفی و تثبیت شده است. کنایه نوعی از گفتار بهطور غیرمستقیم است که اگر مخاطب با انواع آن آشنا باشد به سهولت مقصود و نیت گوینده پی میبرد و یکی ازآرایش های کلام در جهان میباشد. در سطح ادبیات جهانی واژه «آیرونی» را معادل کنایه در ادبیات فارسی گرفته اند. آیرونی یکی از اصطلاحاتی است که آنچنانکه باید و شاید در ادبیات ایران شناخته شده نیست. میتوان گفت کنایه ازنوع طنزآمیز آن بیشترین نزدیکی را به آیرونی غربی دارد؛ حتی طعنه، طنز، تجاهل العارف و وارونه گویی را نیز از معانی وویژگیهای آیرونی شمردهاند. هرچند آیرونی تفاوتهایی نیز با کنایه دارد که در متن مقاله بدان پرداخته شده است. تاچه قبول افتد و چه در نظر آید.

کلیدواژه ها

نظمی تبریزی، کنایه، آیرونی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.