مدل سازی ساختاری تفسیری پیشران های نوسازی استراتژیک در سازمان های توسعه ای ایران
- سال انتشار: 1402
- محل انتشار: فصلنامه فرآیند مدیریت و توسعه، دوره: 36، شماره: 1
- کد COI اختصاصی: JR_JMDP-36-1_005
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 257
نویسندگان
Faculty of Economics, Management and Administrative Sciences, Semnan University, Semnan, Iran.
Department of Business Management, Faculty of Economics, Management and Administrative Sciences, Semnan University, Semnan, Iran.
Department of Public Administration, Faculty of Economic and Administrative Sciences, Lorestan University. Khoramabad. Iran.
Department of Industrial Management, Faculty of Management and Accounting, Tarbiat Modares University, Tehran, Iran.
چکیده
هدف: دگرگونی سازمانها و صنایع مستلزم نوسازی راهبردی است و با توجه به نااطمینانی موجود در محیط های رقابتی، مدیران با شناسایی و رتبه بندی پیشرانهای نوسازی راهبردی، میتوانند زمینه نوسازی و تحول را در سازمانها فراهم نمایند. بر اساس این، هدف از انجام پژوهش حاضر، شناسایی و سطح بندی پیشران های نوسازی راهبردی در سازمانهای توسعه ای ایران است. طرح پژوهش/ روش شناسی/ رویکرد: شناسایی پیشران های نوسازی راهبردی از طریق مصاحبه های نیمه ساختاریافته بر پایه تکنیک اشباع نظری با ۲۲ نفر از استادان و مدیران اسبق و فعلی ایدرو انجام گرفت. به منظور سطح بندی پیشران های شناسایی شده از نظرات ۵۸ نفر از مدیران میانی و ارشد شرکت های دولتی تابع ایدرو با روش نمونه گیری هدفمند و با کمک پرسشنامه استفاده شد. یافته ها: کدگذاری مصاحبه ها با استفاده از نرم افزار مکس کیودا به شناسایی ۱۵ پیشران در شکل گیری نوسازی راهبردی منجر شد. پیشران های شناسایی شده با روش ساختاری تفسیری به تشکیل شش سطح منجر شد که قابلیت های سازمان و قدرت انطباق پذیری اثرگذارترین و صلاحیت های کارکنان و تحلیل صحیح از بازار اثرپذیرترین عوامل بودند. ارزش/ اصالت پژوهش: مدلسازی پیشرانهای نوسازی راهبردی میتواند به کاهش شکاف نظری پژوهش منجر شود. سهم پژوهش حاضر آن است که مدیران و تصمیمگیرندگان کلیدی شرکتهای دولتی تابع ایدرو، پیشرانهای نوسازی راهبردی را شناسایی کنند و با سرمایهگذاری در اثربخش ترین عوامل، زمینه نوسازی و تحول شرکت ها را فراهم سازند.کلیدواژه ها
Strategic Renewal, Professional Managers, Organizational Development, IDRO, Interpretive Structural Modeling. , نوسازی استراتژیک, مدیران حرفه ای, توسعه سازمانی, ایدرو, ساختاری تفسیریاطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.