واکاوی نقش دل بستگی به مکان بر افزایش حس رضایتمندی ساکنین جهت ارتقای منظر روستایی؛ مطالعه موردی: ماسوله

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: فصلنامه مسکن و محیط روستا، دوره: 42، شماره: 182
  • کد COI اختصاصی: JR_JHRE-42-182_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 149
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مجید ابراهیمی ماسوله

Faculty of Art and Architecture, Shabestar Branch, Islamic Azad University

شهریار شقاقی

Faculty of Art and Architecture, Shabestar Branch, Islamic Azad University

حبیب شاه حسینی

Faculty of Art and Architecture, Tabriz Branch, Islamic Azad University

سهیلا حمیدزاده خیاوی

Faculty of Art and Architecture, Tabriz Branch, Islamic Azad University

چکیده

توسعه روزافزون صنعت و گسترش شهرنشینی، موجب مهاجرت روستائیان به شهرها و از بین رفتن رضایتمندی و دل بستگی آنان به روستاها و سکونتگاهشان شده که نتیجه آن، از بین رفتن تدریجی ارزش های هویتی و اصالت محیط روستاهای ایران است. شناخت ماهیت محیط و منظر، ساختار آن ها و نیز درک چگونگی تاثیرگذاری سایر عوامل بر حفظ بقای مناظر روستایی، ازجمله اهداف مهم برنامه ریزی و طراحی محیطی محسوب می شوند. ازاین رو، هدف پژوهش حاضر بررسی نقش دل بستگی مکان بر حس رضایتمندی ساکنین جهت ارتقای منظر روستایی است. روش تحقیق این پژوهش کمی - پیمایشی بوده و جامعه آماری ۲۰۳ نفر از ساکنین شهر ماسوله هستند که به شیوه در دسترس نمونه گیری گردیده اند. تجزیه وتحلیل داده ها به کمک آمار توصیفی و استنباطی صورت گرفته و به منظور ارزیابی آثار بین متغیرهای دل بستگی (کالبدی، اجتماعی، فردی و مکانی)، رضایتمندی (اجتماعی، عملکردی و بافت) و منظر روستایی (مورفولوژی، عناصر اقلیمی و عوامل انسانی)، از روش مدل سازی معادلات ساختاری با رویکرد حداقل مربعات جزئی و با کمک نرم افزار اسمارت پی.ال.اس استفاده شد. نتایج حاصل از تجزیه وتحلیل داده ها نشان داد که از دیدگاه ساکنین، دل بستگی به مکان منجر به افزایش رضایتمندی و درنتیجه ارتقای منظر روستایی در ماسوله می گردد. در این خصوص، بیشترین تاثیر دل بستگی بر رضایتمندی ساکنین ناشی از بعد مکانی دل بستگی (۷۹۹/۰=β) و کمترین تاثیر مربوط به بعد کالبدی دل بستگی (۲۶۹/۰=β) است. در رابطه با دل بستگی بر منظر روستایی بیشترین تاثیر ناشی از بعد مکانی دل بستگی (۷۵۱/۰=β) و کمترین تاثیر ناشی از بعد اجتماعی دل بستگی (۲۸۰/۰=β) است. همچنین، بیشترین تاثیر رضایتمندی بر منظر روستایی ناشی از بعد عملکردی رضایتمندی (۴۳۰/۰=β) و کمترین تاثیر ناشی از بعد اجتماعی رضایتمندی (۲۰۶/۰=β) بوده است. نتیجه پژوهش حاضر می تواند با بررسی نیازهای روان شناختی ساکنین، راهکاری در جهت ارتقای ارزش مناظر روستایی باشد.

کلیدواژه ها

Masouleh, Place Attachment, Rural Landscape, Satisfaction, رضایتمندی, دل بستگی مکان, ماسوله, منظر روستایی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.