تقدس در زیبایی شناسی معماری مذهبی ایران معاصر

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: اولین کنفرانس ملی روز آینده، شهر آینده
  • کد COI اختصاصی: FDFC01_049
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 98
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سمیرا صفاری

دانشجوی دکتری، گروه تاریخ تطبیقی و تحلیلی هنر اسلامی، واحد تهران مرکزی، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران.

سیدمصطفی مختاباد امرئی

استاد گروه ادبیات نمایشی، دانشکده هنر، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران.

محمدرضا شریف زاده

استادیار، گروه فلسفه هنر، واحد تهران مرکزی، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران.

حسین اردلانی

استادیار گروه فلسفه هنر، دانشکده هنر و معماری، واحد همدان، دانشگاه آزاد اسلامی، همدان، ایران.

چکیده

معرفت و امر تقدسی نگاه ذهنی، زیبایی شناسانه و حتی فلسفی در معماری ایرانی- اسلامی است. بررسی روند انتقال این دیدگاه در آثار معاصر، ما را به این پرسش ها می رساند که آیا معماری مدرن ایران بخصوص در خلق مکان ها و فضاهای مذهبی، پیوندی ما بین اندیشه سنتی و نگاه هنری دینی برقرار کرده است؟ و یا برعکس آیا این معماری در حرکتی گریز از مرکز به امر تقدس زدایی و معرفت انگاری هنری_ دینی از فضاها دست زده است؟ روش پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی و از نظر روش تاریخی_ تطبیقی بوده ، نیز از نظر شیوه توصیفی - تحلیلی(موردی) می باشد.روش جمع آوری اطلاعات کتابخانه ای و میدانی، با فیش برداری و کارت مشاهده بود. جامعه آماری، معماری مذهبی ایران معاصر، نمونه موردی آن، مساجد شهر تهران و روش نمونه گیری تصادفی می باشد. امروزه تقدس در زیبایی شناسی معماری مذهبی ایران به چهار صورت مورد استفاده واقع می گردد. دسته ای با دیدگاه سنتی، بازنمایی آثار گذشتگان است. در مواردی برخی از قراردادی معماری را مانند گنبد و منار در مسجد دارا می باشند. در درسته سوم، ظاهر بنا براساس شیوه سنتی بوده ولی به کاربر امکان دستکاری فضای داخلی داده می شود. اما دسته چهارم که با معماری روز دنیا همگام است، شاهد تبدیل بناهای مذهبی به مراکز توسعه جامعه هستیم.

کلیدواژه ها

تقدس، زیبایی شناسی، بناهای مذهبی، مساجد، ایران معاصر.

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.