اثر پریفایتون طبیعی و غنی شده با ریزجاندارن محرک رشد گیاه بر شاخص های رشد گیاه برنج در شرایط گلخانه ای
- سال انتشار: 1402
- محل انتشار: فصلنامه دانش آب و خاک، دوره: 33، شماره: 3
- کد COI اختصاصی: JR_WASO-33-3_009
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 246
نویسندگان
گروه علوم و مهندسی خاک- دانشکده مهندسی و فناوری کشاورزی- پردیس کشاورزی و منابع طبیعی- دانشگاه تهران- کرج- ایران
دانش آموخته دکترا دانشگاه تهران
استاد گروه مهندسی و علوم خاک دانشگاه تهران، آدرس: کرج، دانشکدگان کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران
دانشیار گروه علوم خاک دانشگاه تهران
استاد موسسه تحقیقات خاک و آب کشور، سازمان تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی، کرج
- استادیار گروه بیوتکنولوژی، دانشکده علوم زیستی، دانشگاه الزهرا
چکیده
پریفایتون یک لایه زیستی است که در اراضی غرقاب به ویژه شالیزارها به طور گسترده پراکنده بوده و نقش مهمی در چرخه عناصر غذایی در این زیستبومها ایفا مینماید. با این حال، تاثیر آن بر شاخصهای رشد گیاه برنج (Oryza Sativa) به ندرت گزارش شده است. این مطالعه با هدف بررسی اثر پریفایتونهای طبیعی شالیزارهای استان گیلان و همچنین غنیشده با ریزجاندارن برتر محرک رشد گیاه که از همان پریفایتونها جداسازی شدهاند بر ویژگیهای رشدی گیاه برنج، طراحی و اجرا گردید. تیمارهای آزمایشی شامل تیمار WP بدون پریفایتون، تیمار PN۱ اپیپلون ۱۳، PN۲ اپیفایتون ۸ و PN۳ اپیپلون ۶، تیمار PN۱ + Bacillus cereus، تیمار PN۲+ Talaromyces stipitatus و تیمار PN۳ +Acinetobacter calcoaceticus + Talaromyces minioluteus بودند. همچنین تیمار کود فسفردر چهار سطح (F۰: بدون کود فسفر، F۱: تامین ۵۰ درصد کود فسفر از منبع مونو کلسیم فسفات، F۲ تامین ۱۰۰ درصد از مونوکلسیم فسفات و F۳: تامین ۱۰۰ درصد از منبع خاک فسفات) بود که در قالب یک طرح کاملا تصادفی به صورت فاکتوریل اجرا شد. نتایج این مطالعه نشان داد که حضور پریفایتون طبیعی در خاک، شاخص جوانهزنی بذور برنج را ۴/۱ برابر و پریفایتون غنی شده ۹/۱ برابر نسبت به تیمار شاهد افزایش دادند. شاخص زندهمانی گیاهچههای برنج با کاربرد پریفایتون طبیعی حدود ۱۰ درصد کاهش نشان داد ولی با غنی کردن آن با ریزجاندار محرک رشد گیاه این اثر منفی کاهش یافت و مانند تیمار شاهد شد. تیمار پریفایتون غنیشده با باکتری برتر محرک رشد گیاه Bacillus cereus در سطوح مختلف کود فسفرشاخص ارتفاع گیاهچههای برنج (%۵/۳)، طول ریشه (%۴/۹)، وزن زیستتوده گیاهچههای برنج (%۱/۶) و فسفر شاخساره (%۸/۳۵) را نسبت به تیمار شاهد افزایش داد. در نهایت با توجه به نتایج این تحقیق میتوان گفت، از پریفایتون غنی شده با ریزجاندارن برتر محرک رشد گیاه میتوان به عنوان یک کود زیستی چند منظوره در شالیزارها استفاده نمود که به رشد بهتر گیاه کمک مینماید.کلیدواژه ها
اپی پلون, اپی فایتون, شاخص جوانه زنی, شاخص زنده مانی, لایه زیستی پریفایتوناطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.