مطالعه بوستان سعدی و نظرات وی درباره مسائل زمانه خویش

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: پنجمین همایش ملی پژوهش های حرفه ای در روانشناسی و مشاوره با رویکرد ازنگاه معلم
  • کد COI اختصاصی: CFTP09_1980
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 60
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فریبا عباسی

آموزش وپرورش مسجدسلیمان

چکیده

قرن ششم و هفتم هجری با اوجگیری تصوف مصادف است ، که زمینه گسترش آن از قرن پنجم هجری با پاسخگویی ابوحامد محمد غزالی به »شبهات« و ایجاد آشتی بین شرع و تصوف فراهم شده بود.در این دوران بسیاری از مشایخ صوفیه از جمله عبدالقادر گیلانی و شهابالدین عمر سهروردی ظهور کردند.بسیاری از مکاتب صوفیه از جمله قادریه ،سهروردیه و کبرویه بنیانگذاری شدند و خانقاههای بسیاری ساخته شدند.بسیاری از امرا، وزرا و سلاطین ازجمله مستنصر عباسی ،طغرل سلجوقی و خواجه نظام الملک طوسی از مشایخ صوفیه حمایت کردند.در این دوره، عناصر صوفیانه در اشکال مختلف به شعر و نثر فارسی راه یافت و عالی ترین مظاهر شعر تعلیمی در حدیقه سنایی و بعد از آن در اشعار عطار نیشابوری و مولوی نمایان شد. سهروردی در اواخر قرن ششم و اوایل قرن هفتم فلسفه اشراق را با استفاده از آثار صوفیه ، منابع فلسفه یونانی و حکمت خسروانی پایه گذاری کرد. فلسفه اشراق هم مبتنی بر استدلال عقلی و هم سیر و سلوک عرفانی است . او در صدد زنده کردن حکمت ایرانی در بین ایرانیانی بود که دین اسلام را پذیرفته بودند و ختم شدن حماسه پهلوانی به حماسه عرفانی یکی از ابعاد تحولی است که در این دوران به وقوع پیوست .با روی کار آمدن حاکمان سلجوقی و پس از آن ایلخانی که علاقه ای به شعر نداشتندسرودن مدیحه درآمدی برای شاعران ایجاد نمی کرد و در نتیجه ،قصیده که قالب متداول مدح در دوران پیشین بود،کم کم اهمیت خود را از دست داد.در نقطه مقابل ،از آنجا که غزل قالب مناسبی برای بیان مضامین عارفانه و عاشقانه است ، شاعران غزلسرا ظهور کردند و پایه های غزل استوارتر شد.سنایی نخستین شاعری است که به جد به سرودن غزل عارفانه و عاشقانه روی آورد و زمینه را برای تکامل آن در آثار شاعران بعد از خود،از جمله عطار،خاقانی ،نظامی ،سعدی،مولوی و حافظ فراهم کرد.

کلیدواژه ها

سعدی،بوستان،اجتماعی ،روزگار خویش

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.