شخصیت شناسی رمان همسایه ها احمد محمود از منظر جامعه شناسی

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: هشتمین کنفرانس بین المللی مطالعات زبان و ادبیات ملل
  • کد COI اختصاصی: EJPS08_043
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 401
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

وحید مبارک

استا دیار زبان و ادبیات فارسی، دانشگاه رازی، کرمانشا ه

سرور بهبهانی نژاد

دانشجوی کارشناسی ارشد، ادبیات روایی، دانشگاه رازی، کرمانشا ه

چکیده

رمان از دیرباز ابزار مهمی برای انتقال مسائل جامعه بوده است؛ رمان«همسایه ها»احمد محمود نیز از این موضوع مستثنی نبوده وبا توجه به مضمون آن و شخصیتهایی که داستان آن را شکل میدهند، بیانگر ادبیاتی است که بدون مطالعه جامعه شناسی وشخصیت شناسی آن، قابل درک نیست. بنابراین در این پژوهش به منظور مرتفع نمودن این مساله به شخصیت شناسی رمانهمسایه های احمد محمود از منظر جامعه شناسی پرداخته شده است. این مطالعه که اطلاعات آن به روش توصیفی-تحلیلی موردتجزیه و تحلیل قرار گرفته، در پی پاسخ به این سوال بوده که شخصیتهای رمان همسایه ها از منظر جامعه شناسی چگونه بوده و ازچه اقشاری هستند؟ در پاسخ به این سوال، نتایج بیانگر این بود که شخصیتهای این رمان تحت شرایط اجتماعی شکل گرفته وتحول یافته اند. این شرایط علاوه بر شخصیت های پویا، بر ایستا ماندن شخصیتهای ایستا نیز تاثیرگذار بوده است. در حالی کهشاید اگر محیط مناسب برای این افراد وجود داشت، حتی افراد منحرف نیز میتوانستند به عنصر اجتماعی سودمندی تبدیل شوند.این شخصیتها هر یک نماینده قشر خاصی از جامعه هستند؛ که با مطابقت آنها با تیپ های موجود در جامعه روشن میشود کهشامل طبقه فرودستان و کارگران )خالد، جعفر خشتمال، اوسا حداد(، فرادستان و ثروتمندان )حاج نایب، میرزا صادق و مشهدیایمان(، بزهکاران اجتماعی )غلام قاتل، رضی جیب بر، فریدون باج گیر(، نمایندههای قدرت )علی شیطان( و نیروهای حزبی )شفق،پیمان، بیدار( میشوند.

کلیدواژه ها

رمان همسایه ها/ احمد محمود/ شخصیت شناسی/ جامعه شناسی/

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.