روایت شناسی داستان بیژن و منیژه بر اساس نظریه ژنت

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: هشتمین کنفرانس بین المللی مطالعات زبان و ادبیات ملل
  • کد COI اختصاصی: EJPS08_020
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 118
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

شکوفه همتی طلب

دانشجوی کارشناسی ارشد زبان و ادبیات فارسی دانشگاه تربیت مدرس

ناهید نظری

کارشناس رشته آموزش و پرورش ابتدایی از دانشگاه آزاد اسلامی واحد آباده

چکیده

زمان در روایت با زمان واقعی تقویمی تفاوت بسیار دارد . روایت به طرق مختلف از جمله گفت و گو، توصیف، تکرار دچار کندی شده و به واسطه حذف و پرش شتاب میگیرد. در این مقاله با توجه به نظریه ژرار ژنت، داستان بیژن و منیژه از نظر روایت زمانی و کاربرد تکنیکهای فردوسی برای شتاب مثبت و منفی زمان بررسی شده و به این نتیجه رسیده ایم که با توجه به کل ابیات این داستان، گفت و گو بیشترین نقش را در پیشبرد آن داشته و توصیف کمترین نقش را دارد. در بخش ابتدایی داستان توصیف پر رنگ تر است و شتاب منفی است زیرا راوی مقدمه چینی میکند تا مخاطب را با شرایط و وضعیت آشنا کند و پس از آن گفت و گو و کنش شخصیتها داستان را پیش می برد. بدنه اصلی داستان دارای شتاب مثبت است و زمان تقویمی بیشتر از زمان روایت شده است که دلیل آن حذف و پرش زمانی استاما. در این بخش بیشترین گفت و گو نقل شده و توصیف در کمترین حد است. این نتیجه نشان میدهد فردوسی از تکنیکهای داستان نویسی بهره برده و در بخشهای مهمتر داستان را دچار تعلیق نموده و با گفت و گو سعی در کند کردن زمان و افزایش هیجان داستان کرده است و زمانی که نیازی به این کار نبوده زمان را به سرعت رد کرده و روایت را به جای اصلی داستان انتقال داده است.

کلیدواژه ها

شاهنامه، بیژن و منیژه، سرعت روایت، ژرار ژنت.

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.