آینده توسعه فضایی شهر و پیراشهر بندرعباس

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: دوفصلنامه توسعه فضاهای پیراشهری، دوره: 5، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_JPUSD-5-1_015
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 198
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

ریحانه مداحی

دانشجوی دکتری جغرافیا و برنامه ریزی شهری، واحد یزد،دانشگاه آزاد اسلامی،یزد، ایران

سید علی المدرسی

دانشیار گروه سنجش از دور و GIS ، واحد یزد، دانشگاه آزاد اسلامی، یزد، ایران

علی اکبر جمالی

دانشیار گروه GIS-RS و مهندسی طبیعت، واحد میبد، دانشگاه آزاد اسلامی، میبد، ایران

رسول مهدوی

دانشیار گروه مهندسی منابع طبیعی،دانشکده مهندسی کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه هرمزگان،بندرعباس،ایران

چکیده

پژوهش حاضر  باهدف بررسی پیش­بینی و جهت­یابی بهینه توسعه شهر در حاشیه بندرعباس با استفاده از الگوریتم­های مارکوف و جنگل تصادفی انجام شده است. روش تحقیق به صورت کمی و ازلحاظ گردآوری اطلاعات به صورت توصیفی و تحلیلی می­باشد. ابتدا برای تهیه نقشه کاربری اراضی شهر بندرعباس و حومه از تصاویر لندست استفاده شد. تصاویر مورداستفاده در این پژوهش شامل تصاویر مهروموم های ۲۰۰۰، ۲۰۰۵، ۲۰۱۰، ۲۰۱۵ و ۲۰۲۰ بود، و به منظور تجزیه وتحلیل اطلاعات از مدل­های AHP-FUZZY، CA-MARKOV و درنهایت از مدل RANDOM FOREST، استفاده شد. نتایج نشان داد که سطوح ساخته شده، آب و سنگلاخی در سال­های موردمطالعه به طور مستمر افزایش یافته اند و سطوح دارای پوشش گیاهی و اراضی مرطوب کاهش پیداکرده اند. بیشترین تغییرات محیطی در بازه زمانی ۲۰۰۰-۲۰۰۵ رخ داده است و کمترین تغییر در دوره­های زمانی ۲۰۱۵ -۲۰۲۰ بوده است. همچنین قابل ذکر است، کمترین رشد شهری در دوره­های زمانی ۲۰۰۰-۲۰۰۵ و بیشترین رشد در دوره­های زمانی ۲۰۱۰-۲۰۱۵ بوده است.همچنین  بیشترین تغییرات تبدیل به اراضی سنگلاخی و کمترین تغییرات مربوط به زمین­های مرطوب بود. درنهایت، براساس نقشه پیش­بینی سال ۲۰۲۵، بیشترین رشد شهر در شمال شرق و جنوب غرب است.

کلیدواژه ها

توسعه فضایی, فضاهای پیراشهری, بندرعباس

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.