بررسی انتقال پذیری قیمت در بازار فلزات پایه با تاکید بر تغییرات فناوری

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: مجله مهندسی منابع معدنی، دوره: 8، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_MHRE-8-1_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 98
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سارا تویسرکانی

دانشجوی کارشناسی ارشد، دانشکده مدیریت و اقتصاد، دانشگاه تربیت مدرس، تهران

مهدی ذوالفقاری

استادیار، دانشکده مدیریت و اقتصاد، دانشگاه تربیت مدرس، تهران

علیرضا سارنج

استادیار، دانشکده مدیریت و حسابداری، پردیس فارابی، دانشگاه تهران، قم

چکیده

در بازار فلزات اساسی، دو فلز مس و آلومینیم به دلیل استفاده در صنایع مختلف، جزو فلزات پرطرفدار در صنایع تولیدی و ساخت اند. از مهم ترین عوامل تاثیرگذار بر قیمت این فلزات می توان به شاخص دلار، قیمت نفت، قیمت سایر فلزات، میزان ذخایر، رشد اقتصادی کشور ها اشاره کرد. شواهد تجربی نشان داده است که بازارها از یکدیگر جدا نیستند و نوسانات در بازار های مختلف با یکدیگر در ارتباط هستند. سرریز قیمتی نیز حاکی از انتقال نوسانات قیمت بین بازار ها است. با توجه به این که کشور ایران از نظر تولید آلومینیم و مس رتبه مناسبی دارد و صادرات مس و آلومینیم جزو ده قلم عمده کالای صادراتی غیرنفتی است، در نتیجه بررسی عواملی که در کوتاه مدت و بلندمدت بر قیمت مس و آلومینیم تاثیرگذار هستند، برای سیاستگذاران، صاحبان کسب و کارهای مرتبط و سرمایه گذاران در بازارهای مالی و کالایی حایز اهمیت است. از این رو در پژوهش حاضر تلاش شده تا با استفاده از مدل های DECO-GARCH و NARDL به بررسی عوامل تاثیرگذار کوتاه مدت (با تاکید بر اثر سرریز) و بلندمدت بر قیمت این دو فلز باارزش پرداخته شود. طبق نتایج مدل کوتاه مدت، وجود اثر سرریز در مدل ها تایید شد. نتایج نشان می دهد که این اثر در واریانس تغییرات داده ها قرار دارد. در واقع هر نوسانی در هر یک از متغیر ها به صورت آنی بر نوسان سایر متغیر ها اثرگذار است. طبق نتایج مدل بلند مدت، قیمت نفت، رشد اقتصادی، تغییرات تکنولوژی، شاخص تولیدات صنعتی، قیمت فلزاتی مانند نیکل و آلومینا، شاخص سهام، شاخص تولید خودرو اثر معناداری بر قیمت جهانی مس و آلومینیم دارند.

کلیدواژه ها

آلومینیم, مس, اثر سرریز, مدل DECO-GARCH, مدل NARDL

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.