بررسی نحوه تصمیم گیری افراد در شرایط عدم اطمینان با توجه به اصول اقتصاد رفتاری

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: هفتمین همایش مطالعات اقتصادی و مدیریت در جهان اسلام
  • کد COI اختصاصی: ESMIW07_082
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 536
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

اسماء حسین زاده یاربخت

دانشجو دکتری اقتصاد، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد کرمان.

محسن زاینده رودی

دانشیار گروه اقتصاد، دانشکده اقتصاد، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد کرمان.

چکیده

امروزه اغلب اقتصاددانان اصول علم اقتصاد در فرآیند تصمیم گیری و انتخاب را مترادف با مفاهیم و فروض اقتصاد نئوکلاسیک می دانند. اقتصاد نئوکلاسیک برای بیان چگونگی تصمیم گیری افراد به توصیف مدلهای دستوری۱ (تئوری مطلوبیت مورد انتظار) می پردازد، اما آیا تئوری مطلوبیت مورد انتظار تمامی جوانب موثر در فرآیند انتخاب و تصمیم گیری را مدنظر قرار داده است ؟ آیا فرآیند تصمیم گیری در واقعیت نیز یک عملکردکاملا عقلانی است و نیز همه افراد تصمیمات خود را به صورت عقلایی و بر اساس بهینه یابی می گیرند؟ شواهد تجربی نشاندهنده ی آن است که بسیاری از افراد در شرایط مختلف به گونه ای تصمیم گیری و انتخاب می کنند که با تئوری اقتصاد نئوکلاسیک مغایرت دارد. اقتصاددانان رفتاری در تلاشاند با بهرهگیری از مسائل روانشناسی ، جامعه شناسی و دیگر بنیانهای علوم اجتماعی در اقتصاد، همچنین با بیان سوگیریهای ذهنی ممکن ازجمله تئوری دورنما و تابع ارزش چگونگی فرآیند تصمیم گیری و انتخاب تحت شرایط عدم اطمینان را تکمیل نمایند.

کلیدواژه ها

اقتصاد رفتاری، تصمیم گیری تحت شرایط عدم اطمینان، مدلهای اثباتی ، مطلوبیت مورد انتظار.

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.