آبیاری دقیق و تاثیر آن بر کارآیی مصرف آب در باغهای زردآلو

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: فصلنامه پژوهش آب در کشاورزی، دوره: 27، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_WRA-27-1_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 183
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

عزت اله عباسی

دکترای آبیاری، رئیس گروه آب و خاک و صنایع دفتر ارزیابی عملکرد وزارت جهاد کشاورزی؛

حسین دهقانی سانیج

استادیار پژوهش، دیسیپلین آبیاری و زهکشی، موسسه تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی؛

چکیده

تعیین تبخیر - تعرق واقعی عاملی مهم در آبیاری دقیق، برنامه ریزی آبیاری و بهره وری آب به حساب می آید. این پژوهش به منظور بررسی اثر الگوی روش محاسبه تبخیر - تعرق گیاهی بر برنامه ریزی آبیاری و آب مصرفی درختان زردآلو (رقم آیباتان) بر اساس داده های هواشناسی روزانه در مقایسه با داده های بلند مدت انجام شد. طرح به مدت دو سال در منطقه کرج در قالب بلوک های کامل تصادفی با سه تیمار(۱I، ۲I و ۳I) و سه بلوک در چهار تکرار اجرا شد. تبخیر - تعرق در تیمار اول (۱I) بر مبنای داده های روزانه هواشناسی اندازه گیری شده با استفاده از دستگاه هواشناسی METOSµ، در تیمار دوم (۲I) بر مبنای داده های بلند مدت هواشناسی (دوره ۱۰ ساله) و تیمار سوم به عنوان شاهد (۳I) تعیین شد. میزان کارآیی مصرف آب در تیمار ۱I برابر ۳/۳۳ کیلوگرم بر مترمکعب آب مصرفی بدست آمد که در تیمار های ۲I و ۳I به ترتیب ۱/۹۹ و ۱/۲۹ حاصل شد. نتایج تجزیه واریانس نشان داد که تفاوت معنی داری در سطح یک درصد بین تیمار ها و بلوک های مختلف از نظر میزان عملکرد و کارآیی مصرف آب وجود دارد. همچنین، مقایسه میانگین های عملکرد و کارآیی مصرف آب که با استفاده از آزمون دانکن، نشان داد بین میزان عملکرد و کارآیی مصرف آب در تیمار ۱I با دو تیمار دیگر تفاوت معنی داری در سطح یک درصد وجود دارد. همچنین، نتایج نمایانگر آن است در سیستم آبیاری قطره ای حداکثر عملکرد درخت زردآلو در شرایطی حاصل می شود که نیاز آبی محصول بر اساس اطلاعات روزانه برآورد شود و موجب افزایش عملکرد و کارآیی مصرف آب به ترتیب  ۱۳ و ۶۷ درصد نسبت به آمار بلند مدت می شود. ضرورت برنامه ریزی برای کاربرد داده های واقعی هواشناسی روزانه در مدیریت آبیاری توصیه و نتیجه گیری شد.

کلیدواژه ها

آبیاری قطره ای, تبخیر - تعرق, داده های هواشناسی, عملکرد, قطره چکان

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.