ارزشگذاری مصرف آب های زیر زمینی در سطوح متفاوت کارایی برای محصول پسته منطقه بهرمان رفسنجان

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: فصلنامه پژوهش آب در کشاورزی، دوره: 27، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_WRA-27-2_012
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 94
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علی دهقان هراتی

دانشجوی کارشناس ارشد بخش اقتصاد کشاورزی دانشگاه شهید باهنر کرمان( عضو انجمن پژوهشگران جوان دانشگاه شهید باهنر کرمان،)؛

محمدرضا زارع مهرجردی

استادیار بخش اقتصاد کشاورزی دانشگاه شهید باهنر کرمان

امیرحسین توحیدی

دانشجوی کارشناس ارشد بخش اقتصاد کشاورزی دانشگاه شهید باهنر کرمان ( عضو انجمن پژوهشگران جوان دانشگاه شهید باهنر کرمان)؛

مجتبی نیکزاد

دانشجوی کارشناسی بخش اقتصاد کشاورزی دانشگاه شهید باهنر کرمان ( عضو انجمن پژوهشگران جوان دانشگاه شهید باهنر کرمان)؛

چکیده

با توجه به مسئله بحران شدید آب در شرایط فعلی کشور و با توجه به بحران شدیدتر آن در استان کرمان، مطالعه حاضر به ارزشگذاری آب­های زیرزمینی در منطقه بهرمان شهرستان رفسنجان، پرداخته است. داده­های تحقیق با پرکردن ۷۰ پرسشنامه در سال ۱۳۹۰از پسته­کاران منطقه نام­برده جمع­آوری گردید. به­منظور محاسبه ارزش اقتصادی آب، از رهیافت برنامه­ریزی ریاضی استفاده شد و قیمت سایه­ای برای نهاده آب مورد محاسبه قرار گرفت و به­منظور براورد سطوح متفاوت کارایی، با استفاده از روش دالینوس، باغ­های پسته به ۳ طبقه کوچک، متوسط و بزرگ طبقه بندی شد و سپس، با استفاده از روش تحلیل فراگیر داده­ها، کارایی فنی برای طبقات ذکر شده محاسبه شد. نتایج تحقیق حاکی از آن بود که، باغ­های کوچکتر کاراتر عمل می­کنند، همچنین قیمت سایه­ای آب برای طبقه اول، دوم و سوم         به­ترتیب معادل ۴۴۰، ۴۱۷ و ۳۱۵ تومان براورد شد و این مسئله نشان­دهنده محدود بودن نهاده آب در منطقه بهرمان است. این موضوع بیانگر این است که، با افزایش مقدار کارایی فنی، میزان قیمت سایه­ای برای نهاده آب افزایش میابد. از این­رو،  باید سیاست­هایی اعمال شود که کشاورزی محصول پسته را از حالت سنتی به حالت صنعتی ارتقاء بخشد تا از هدررفت بی­رویه آب جلوگیری به عمل آمده و از این نهاده ارزشمند، استفاده بهینه را داشته باشند. به ­همین منظور، اعمال سیاست­های حمایتی برای ارائه تسهیلات سیستم ­های آبیاری قطره­ای، ترویج، فرهنگ­سازی و آشنایی بیشتر کشاورزان با مزایای این سیستم ­ها که به­تبع آن افزایش انگیزه کشاورزان برای اجرای این سیستم ­ها را در بر دارد، پیشنهاد می­گردد

کلیدواژه ها

کار آیی در مصرف آب, روش دالینوس, قیمت سایه نهاده آب

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.