نقش نوزمین‎ساخت در تحولات ژئومورفولوژیک مرز ساختاری البرز جنوبی ایران مرکزی (مطالعه‎ی موردی: حوضه‎ی حبله‎رود)

  • سال انتشار: 1391
  • محل انتشار: فصلنامه پژوهش های جغرافیای طبیعی، دوره: 44، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_JPHGR-44-4_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 211
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مریم جابری

دانشجوی دکترای ژئومورفولوژی، دانشگاه تربیت مدرس

سیاوش شایان

استادیار گروه جغرافیای طبیعی، دانشگاه تربیت مدرس

مجتبی یمانی

دانشیار دانشکده‎ی جغرافیا، دانشگاه تهران

محمدرضا قاسمی

استادیار پژوهشکده‎ی سازمان زمین‎شناسی

محمد شریفی کیا

استادیار دانشگاه تربیت مدرس

چکیده

رودخانه‎ی حبله‎رود، جریان دائمی حوضه‎ی آبریز کویر مرکزی است که در مرز ساختاری البرز جنوبی ایران مرکزی واقع شده است. به‎دلیل فعال‎بودن زمین‎ساخت البرز، لندفرم‎های کواترنری در این محدوده تا اندازه‎ی زیادی تحت تاثیر گسل‎های اصلی و فعال منطقه قرار دارند. در این پژوهش، برای شناسایی مناطق فعال از نظر حرکات زمین‎ساختی، شاخص‎های ژئومورفولوژیکی زمین‎ساختی از تصاویر ماهواره‎ای و DEM۱۰ M استخراج شده است. این شاخص‎ها شامل: شاخص گرادیان طولی رودخانه (Sl)، عدم تقارن حوضه‎ی زهکشی (Af)، انتگرال فرازسنجی (Hi)، سینوسیتی پیشانی کوهستان (Smf)، شکل حوضه (Bs) و نسبت عرض بستر دره به ارتفاع آن (Vf) هستند. علاوه‎بر آن، به‎دلیل تراکم زیاد گسل‎ها، در بررسی‎ها برای نخستین‎بار شاخص دیگری به‎نام چگالی گسل (Fd) مورد استفاده قرار گرفت. به‎دلیل همگن نبودن شاخص‎ها برای تمامی بخش‎های منطقه، تمام متغیر‎ها در یک جدول ماتریسی قرار گرفته و بر اساس ویژگی‎های منطقه، ارزش‎گذاری و پس از بی‎بعدسازی، در مدل SAW قرار گرفت و به چهار رده‎ی بسیار فعال، فعال، متوسط و فعالیت کم، تقسیم‎بندی شدند. به‎منظور ارزیابی نتایج به‎دست‎آمده با پژوهش میدانی و دستگاه GPS، مناطق فعال حوضه مورد بررسی قرار گرفت و با شواهد ژئومورفولوژیکی به‎دست‎آمده مانند پادگانه‎ی رودخانه‎ای ارتفاع یافته، دره‎های V شکل، توالی مخروط‎افکنه‎ها، تغییر مورفولوژی رودخانه و... نتایج به‎دست‎آمده مورد تایید قرار گرفت. بررسی‎ها نشان می‎دهند با وجود حضور گسل‎های اصلی و فعالی همچون گسل مشا، فیروزکوه، سرخه کلوت، سیدآباد و حصاربن، میزان فعالیت در تمامی بخش‎های منطقه یکسان نبوده و بخش‎های جنوبی منطقه دارای بیشترین فعالیت است، بنابراین بر اساس این پژوهش، فعال‎ترین گسل منطقه، راندگی گرمسار معرفی می‎شود.

کلیدواژه ها

البرز جنوبی, حوضه‎ی حبله‎رود, شاخص‎های ژئومورفولوژیکی, مدل SAW, نوزمین‎ساخت

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.