ارزیابی میزان بهره برداری دهیاران از فناوری اطلاعات و ارتباطات در مدیریت روستایی (مطالعه موردی: روستاهای شهرستان های گلوگاه و بهشهر – استان مازندران)

  • سال انتشار: 1390
  • محل انتشار: فصلنامه پژوهش های روستایی، دوره: 2، شماره: 6
  • کد COI اختصاصی: JR_JRUR-2-6_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 59
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علی حاجی نژاد

استادیار گروه جغرافیا، دانشگاه سیستان و بلوچستان

مرضیه نوری

استادیار گروه جغرافیا، دانشگاه پیام نور، مرکز فریمان

زینب فضلعلی

کارشناس ارشد جغرافیا و برنامه ریزی روستایی، دانشگاه سیستان و بلوچستان

چکیده

با در نظر گرفتن اینکه توسعه پایدار در شرایط فعلی جهان براساس دانایی محوری است، مدیریت توسعه پایدار روستایی ایران نیز باید به دانایی محوری تکیه و تاکید کند. دهیاران چونان بازوی اجرایی شوراها و دولت در امور روستاها هستند، بر همین اساس هدف مطالعه حاضر بررسی میزان بهره برداری از فناوری اطلاعات در مدیریت روستاهای ایران و مشخص ساختن تاثیر عوامل جغرافیایی و ویژگی های شخصی دهیاران بر این استفاده است. روش تحقیق تحلیلی – توصیفی بوده و اطلاعات مورد نیاز به روش اسنادی و میدانی جمع آوری شده اند. ابزار پرسشنامه ها برای جمع آوری اطلاعات میدانی به کار رفته است. برای این منظور، ۱۶ دهیار روستاهای دارای دهیاری شهرستان گلوگاه و ۳۳ دهیار روستاهای دارای دهیاری شهرستان بهشهر از استان مازندران، پرسشنامه ها را تکمیل کردند. تحلیل های آماری نتایج به دست آمده حاکی از آن اند که بین دهیاران منطقه مورد مطالعه از نظر استفاده از فناوری اطلاعات در سطح اطمینان ۹۵ درصد و در سطح معناداری ۵۳۲/۰ تفاوت معناداری وجود دارد؛ اما بین دهیاران دو شهرستان گلوگاه و بهشهر از این نظر تفاوت معناداری از نظر آماری به چشم نمی خورد. به علاوه، نتایج تحقیق نشان از آن داشت که بین میزان استفاده از فناوری اطلاعات و تحصیلات دهیاران در سطح اطمینان ۹۵ درصد و در سطح معناداری ۰۱۷/۰ تفاوت معناداری وجود دارد. اما بین میزان استفاده دهیاران از فناوری اطلاعات و متغیرهایی جغرافیایی مورد مطالعه در این تحقیق – شامل میزان فاصله از مرکز شهرستان و استان، نوع راه ارتباطی، وضعیت توپوگرافی و سطح امکانات روستا- هیچ گونه تفاوت معناداری از نظر آماری دیده نمی شود.

کلیدواژه ها

دهیار, شهرستان بهشهر, شهرستان گلوگاه, فناوری اطلاعات, مدیریت روستایی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.