تهیهی نقشهی واحدهای دگرسان بهروش فیلتر سازگاریافتهی تنظیم اختلاط با استفاده از تصاویر ابرطیفی
- سال انتشار: 1392
- محل انتشار: فصلنامه پژوهش های جغرافیای طبیعی، دوره: 45، شماره: 1
- کد COI اختصاصی: JR_JPHGR-45-1_002
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 169
نویسندگان
کارشناس ارشد سنجش از دور و سیستم اطلاعات جغرافیایی، گروه کارتوگرافی، دانشکدهی جغرافیا
استاد سنجش از دور و سیستم اطلاعات جغرافیایی، گروه کارتوگرافی، دانشکدهی جغرافیا
استادیار سنجش از دور و سیستم اطلاعات جغرافیایی، گروه کارتوگرافی، دانشکدهی جغرافیا
چکیده
آشکارسازی عوارض در سطح زیر پیکسل، یکی از مسائلی است که در سال های اخیر و در زمینه های مختلف کاربردی مطرح بوده و با توجه به ضعف توان تفکیک مکانی در بسیاری از سنجنده های ابرطیفی، روشی کارآمد معرفی شده است. ازجمله اطلاعات بسیار با ارزش در زمینهی اکتشافهای معدنی، تفکیک واحدهای دگرسانی در هر منطقه است. در این پژوهش برای تهیهی نقشهی نواحی دگرسان، از منطقهی آتشفشان مزاحم شهر بابک در ایران مرکزی و تصاویر سنجندهی ابرطیفی هایپریون استفاده شده است و پس از حذف باندهای بد و پیکسلهای معیوب، دو مرحلهی دیگر شامل حذف راهراه شدگیهای تصویری و انحنای طیفی روی تصویر اعمال شد و در ادامه تصحیحات اتمسفری و هندسی روی آن انجام گرفت. سپس بهمنظور کاهش ابعاد دادهها از تبدیل حداقلسازی نویز روی تصاویر سنجندهی هایپریون استفاده شد و بهکمک فیلتر سازگاریافتهی تنظیم اختلاط و تحلیلی ابردادههای حاصل از ارزشهای فراوانی اهداف و مقادیر ناممکن، حد آستانههای لازم برای استخراج اهداف بهکار گرفته و به این ترتیب نقشهی نواحی دگرسان بهدست آمد. بهمنظور ارزیابی عملکرد روش مطرح شده از روش زیرپیکسل طیفی خطی و گزارشهای موجود از منطقهی مورد مطالعه استفاده شد. نتایج نشان دادند که روش آشکارسازی فیلتر سازگاریافتهی تنظیم اختلاط در قالب الگوریتم مطرح شده، بهمیزان ۲۰ درصد دقت بهتری نسبت به روش زیرپیکسل طیفی خطی از خود ارائه کرده است. این بهبود در آشکارسازی بهوسیلهی الگوریتم مطرح شده، در حد آستانههای مختلف نیز نتایج بهتری نسبت به زیرپیکسل طیفی خطی از خود نشان داد و مقادیر کاذب مثبت کمتری تولید کرد. افزونبر این، نتایج طبقه بندی نشان دادند که بخش عمدهی دگرسانی ها در ناحیهی مرکزی آتشفشان مزاحم قرار گرفته و نواحی اطراف آن را دو ناحیهی دگرسانی با شدتهای کمتر دربرگرفته است.کلیدواژه ها
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.